НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ранни симптоми на рак на белия дроб

Ранни симптоми на рак на белия дроб

Симптоми на рак на белия дроб при жените. Слушайте тялото си!
Симптоми на рак на белия дроб при жените. Слушайте тялото си!

Симптоми на рак на белия дроб при жените. Слушайте тялото си!

Що се отнася до здравето, най-добрият начин да се предпазим е да слушаме собственото си тяло. Разбира се, само лекар може да постави диагноза, но никой не познава тялото ви по-добре от вас самите. Първи ще разберете, когато нещо не е наред – дори преди да се появят видими симптоми.

Ето защо е важно да разпознавате сигналите, които тялото ви изпраща, които може би ви предупреждават за сериозен здравословен проблем. Симптомите при жените могат да бъдат различни от тези при мъжете. Например, ракът на белия дроб убива повече жени всяка година, отколкото други форми на рак, а симптомите на това заболяване са специфични за жените.

Задух
Всички знаем как изглежда задухът, но повечето от нас са го изпитали след известно напрежение или усилие. Ако самото ставане от леглото сутрин ви кара да се задъхвате, това може да е признак на сериозно дихателно заболяване. Задухът е един от най-ранните симптоми на всички форми на рак на белия дроб.

Чувство за умора
Хроничната умора е симптом на много заболявания, от грип до лупус. Ако почувствате изтощение, което е повече от раздразнителност поради безсънна нощ, незабавно посетете лекар. Умората може да бъде начинът, по който тялото ви казва да пестите енергия.

Постоянна кашлица
Кашлицата е естествената реакция на организма към дразнене в дихателната система, но ако не премине, това означава, че и дразненето не е преминало. Постоянната кашлица е известен ранен симптом на всяка форма на рак на белия дроб и може да ви помогне да откриете проблема навреме и да започнете лечението.

Болки в гърба и раменете
Със сигурност не бихте свързали болките в гърба с белите дробове, но при жените острата болка и болката около раменете показват, че нещо не е наред. Причината за това е, че жените са по-склонни към форма на рак на белия дроб, наречена аденокарцином. Този тумор расте във външните слоеве на белите дробове, така че може да притиска ребрата и гръбначния стълб.

Дрезгав глас
Дрезгавият глас обикновено се свързва с тютюнопушенето, но в някои случаи внезапният дрезгав глас може да бъде симптом на рак. Ракът в дихателната система може да доведе до възпаление и дразнене на гласните струни, което причинява дрезгав глас. Ако дрезгавостта продължи три или повече седмици, е време да проверите гърлото и белите си дробове.

Отслабване
Повечето от нас се борят да загубят тези 5-10 излишни килограма. Ако изведнъж започнете да отслабвате без никакви усилия и бързо отслабвате, това може да е причина за безпокойство. Когато има заболяване, тялото изразходва мастни резерви, а вие нямате апетит да създавате нови.

Затруднено преглъщане
Ако има подуване и възпаление на дихателните пътища, възниква и затруднено преглъщане. Чувствителността на гърлото в резултат на настинка не е причина за безпокойство, но ако постоянно имате проблеми с преглъщането на вода или храна, може би е добра идея да определите причината.

Вижте още: Ползите на банановата кора

Болка в гърдите
Както споменахме по-рано, аденокарциномът има малко по-различни симптоми от другите форми на рак. Може да причини болка в гърдите по същия начин, както причинява болка в гърба, което може да доведе до плеврален излив, болезнено състояние, причинено от натрупването на течност между два слоя белодробна тъкан.

loading...