НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Оризова вода за орхидеи

Оризова вода за орхидеи

Домашен тор за орхидеи за обилен цъфтеж. Вълшебна отвара
Домашен тор за орхидеи за обилен цъфтеж. Вълшебна отвара

Домашен тор за орхидеи за обилен цъфтеж

Цветарите препоръчват да използвате обикновени неща от кухнята. Те съдържат всички вещества, от които растението се нуждае – фосфор, калий, азот, въглехидрати и магнезий – „златните“ вещества за здравословен жизнен цикъл на цветята. Тези микроелементи навлизат в растението постепенно и ако можете да ги използвате правилно, те ще ви осигурят красиви растения в продължение на много години.

Това подхранване поддържа орхидеите по време и преди периода на цъфтеж.

Това не е нищо повече от обикновена вода след накисване на ориз. Водата, която много от нас изливат в канализацията, е пълна с витамини и хранителни вещества, от които се нуждаят растенията, особено през периода на цъфтеж и вегетация.

Оризовата вода съдържа редица вещества, които откриваме в закупените торове за растения. Съдържа витамини от група В (особено В1 и В2), азот, фосфор, калий, нишесте, мазнини, въглехидрати, но също така и сложни хранителни вещества, които растението превръща в енергия, сила и устойчивост на вредители. Можете спокойно да съхранявате водата в хладилника и да я използвате, когато имате нужда.

Поливайте орхидеята и другите растения веднъж на 15-20 дни. Никога, обаче, не поливайте със студена вода, необходимо е водата да е със стайна температура!

Приготвянето е лесно – просто накиснете 50 г ориз в 500 мл вода, оставете да престои в продължение на 24 часа и след това прецедете. Вашият домашен тор за орхидеи е готов.

Дозировка:
Тази смес може да се използва само веднъж (максимум 2 пъти) на месец през вегетационния период. Ако прекалите с подхранването, ще се появи бяло покритие върху почвата и кафеникави или дори изсъхнали листа по растението.

Как се подхранва орхидеята?
Подхранвайте я през вегетационния период, когато се появяват нови листа и издънки. Използвайте при всяко друго поливане, но в малки количества. Ако видите, че растението продължава да пуска нови листа и издънки, продължете да го подхранвате. Ако растежът спре, спрете подхранването.

Не подхранвайте цъфтящи растения, които току-що сте донесли от магазина. Оставете ги да цъфтят и започнете да подхранвате след 3-4 месеца.

Вижте още: Средство срещу мравки

През есенно-зимния сезон и през летните горещини фаленопсисът забавя растежа си, така че не се препоръчва да се подхранва повече от веднъж месечно.

Болните, много отслабени и пресадени растения не трябва да се подхранват.