Засаждане на краставици по необичаен и практичен начин.

Този метод на засаждане на краставици ми допада най-много. Ще ви споделя защо.

Отглеждането на краставици в оранжерия е безсмислено. Те се развиват добре на открито, въпреки че дават плодове 1-2 седмици по-късно. За мен това не е критично.

Но дори на открито ги засаждам по специален начин. Този начин на засаждане е много удобен и пести място.

Ако засадите краставиците в лехи и не ги вържете, те се разклоняват доста. Събирането на реколтата е неудобно – всички драскотини по ръцете ви сърбят. Ако сте ги засадили на дълги лехи и сте ги вързали, ще трябва да сложите мрежа с приличен размер. Но начинът, който ви предлагаме включва само една опора.

Сея краставиците в началото на май, когато навън времето е топло. Правя кръгла дупка с диаметър 1 м. Разрохквам добре почвата, добавям компост (1 кофа) и пепел (2 чаши), разбърквам всичко.

Забивам 3-метрова метална тръба с диаметър 30 ​​мм в центъра на отвора (след смяна на отоплението ми останаха такива). Важно е да заровите един метър от тръбата под земята, така че конструкцията да бъде по-здрава.

Разпределям семената в подготвените дупки по ръба. За 1 такъв кръг са необходими 9-10 семена. Разстоянието между семената е около 30 см. Поръсвам ги със земя и ги поливам добре.

В горната част на тръбата имам заварени куки от метална тел. За щастие съпругът ми е заварчик, той е предвидил всичко. След това връзвам въжета, които отиват до колчетата в земята. Всяко растение има свое собствено колче.

Вижте още: Саксии от бутилки

Важно е в началото да насочите краставиците, след което те ще го направят сами. Получавате красива елха от краставици.

Вместо метална тръба можете да използвате дървен кол. Видът на опората няма значение, просто металната ще ви служи по-дълго. А височината на опората може да се регулира по ваша преценка.