НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Пикиране на разсада

Пикиране на разсада

Пикиране на разсада - кои са основните тънкости?
Пикиране на разсада - кои са основните тънкости?

Пикиране на разсада – кои са основните тънкости?

Бъдещата реколта зависи от разбирането кой разсад трябва да се пикира, как да го направите правилно и в какъв срок.

Пикирането е прехвърлянето на младия разсад в стадия на две млади листа в други по-благоприятни условия за растеж. Тънкостта на операцията е прищипване на върха на корена. Това ще му осигури по-мощно развитие.

Пресаждането е прехвърляне на достатъчно развит разсад в отделна саксия. При тази процедура корените, преплетени един с друг, се увреждат. При значително нарушаване на целостта на кореновата система, растенията се разболяват и развитието им се възпрепятства.

Пресаждането на разсад с буца земя около корена е по-щадяща форма. Това гарантира максимална безопасност на кореновата система.

Правила за пикиране на разсада
Пикирането се прави, когато се появят две истински листа. При такива растения кореновата система вече е оформена, но не се е отделила и дългият основен корен е ясно видим.

Младото растение се отстранява внимателно от мократа почва, намира се основният корен и една трета от дължината се отщипва от него. Операцията може да се извърши с всякакви подръчни средства. След това корените на отрязаното растение се поръсват с дървесна пепел или активен въглен.

Важно! Ако разсадът е прораснал, тогава е по-целесъобразно да не пикирате, а внимателно да го пресадите, без да откъсвате основния корен.

Култури, които не се пикират
Не всички растения могат да оцелеят след пикиране. Те получават стрес от увреждането на кореновата система и впоследствие се развиват бавно или дори умират.

Вижте още: Калиев перманганат – ползи и употреба

Списъкът с култури, които не понасят добре пикирането: всички видове зеле, патладжан, чушки, подправки – босилек, целина, копър и цветя – петуния, невен.

Списъкът с култури, които изобщо не понасят пикиране: краставици, тиквички, пъпеши, диня, тиква.

Важно! За горните растения се препоръчва да ги пресадите с буца пръст около корена, за да не го увредите.