НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Да останете ли приятели с бившия си?

Да останете ли приятели с бившия си?

Да останете приятели с бившия - ето какво казват психолозите
Да останете приятели с бившия - ето какво казват психолозите

Да останете ли приятели с бившия – ето какво казват психолозите по този въпрос!

Със сигурност, всеки от нас е чувал от бившия/бившата предложението: „Да останем приятели!“ след доста брутална раздяла. И всички се питаме, какво всъщност означава това? Това предполага ли приятелство или просто да не се държим зле един с друг? Очевидно, психолозите също са размишлявали над това и са стигнали до доста шокиращи заключения.

В скорошно проучване изследователи от университета в Окланд открили пряка връзка между личностните черти като: нарцисизъм и психопатия и желанието на човек да поддържа минали взаимоотношения.

С други думи, хората, които остават приятели с бившите си, са нарцисисти и психопати.

Защо? Обикновено такива хора се ръководят от практически или сексуални съображения. Тоест, те искат да „останат приятели“ не защото наистина се притесняват за бившия/бившата си, а защото искат да използват този човек за собствените си егоистични цели или да го манипулират.

„Това приятелство след края на връзката остава функционално същото, доколкото позволява непрекъснат обмен на желани ресурси“, се казва в изследването.

Например, нарцисистите се придържат към минали връзки, защото мразят чувството, че са изоставени, че са загубили нещо. Задържайки човека в своя социален кръг, те се чувстват така, сякаш са „спечелили“ раздялата.

Вижте още: Почистване на черния дроб

И нарцисистите, и психопатите мразят идеята, че бившият/бившата им може да е с друг или че той/тя ще поеме обратно пълния контрол над живота си. В резултат на това такива хора поддържат връзки с бившия си, за да могат да го манипулират или контролират.

Ето защо, много психолози съветват да прекратите всички отношения с бившия си след раздялата. Ако си задавате въпроса: “Да останете ли приятели с бившия?” Отговорът е по-добре бъдете без него, погрижете се за психичното си здраве.

loading...