НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Пролетна резитба

Пролетна резитба

Правилна резитба на овощните дървета - съвети
Правилна резитба на овощните дървета - съвети

Правилна резитба на овощните дървета.

Ако извършите тази процедура твърде рано, докато температурите все още са ниски, дървото може да не издържи на студа. И, ако отложите резитбата, когато започне циркулацията на соковете, растението ще “плаче” дълго време.

Идеалното време за резитба на овощната градина е когато температурата на въздуха е -5 градуса. Обикновено, срокът на пролетната резитба на дърветата е ограничен от средата на март до средата на април.

Много от начинаещите градинари правят едни и същи грешки. Какво е важно да запомните, когато ви предстои пролетна резитба?

Приготвяне на инструментите
Инструментите, които използвате за подрязване на дърветата, трябва да бъдат заточени и дезинфекцирани. В противен случай рискувате не само да причините прекомерна травма на дърветата, но и да заразите повредените места.

Предварително накиснете инструмента в солена вода (супена лъжица сол на чаша вода) за 30 минути.

Подрязване на млади дървета
Трябва да избягвате прекомерното подрязване. Същността на процедурата е да се премахнат болните или повредени издънки, които се конкурират с основните клони, а също и да се намалят едногодишните издънки, за да се оформи клона.

Техника за подрязване
Издънките, които искате да премахнете напълно, трябва да се режат, без да се оставят пънове. За да не повредите кората, докато режете дебел клон, първо направете разрез отдолу и едва след това изрежете клона отгоре напълно.

Вижте още: Домашен локум

Внимание – пъпки!
При правилна резитба пъпките трябва да останат непокътнати. Когато режете клона близо до пъпка, ножиците са близо до съседния клон, като са ориентирани под ъгъл от 45 градуса, от основата до върха на издънката. Острието на ножицата трябва да е на 1-2 мм под основата на пъпката, а другото – на 1-2 мм по-горе.