Засаждане на морковите – минимум грижи за добра реколта.

Когато сеете морковите по обичайния начин, издънките се появяват след дълго време. Необходимо е систематично плевене и прореждане. Всичко това може да се окаже ненужно, ако отделите малко повече време на подготвителния етап. Има много предимства: по-нататъшната грижа ще бъде сведена до минимум.

Сеитбата на семената се извършва след предварително покълване. Сложете 2 слоя тоалетна хартия в съд, навлажнете обилно, покрийте с кърпа отгоре. Разпределете семената равномерно по повърхността, след което покрийте съда със стреч фолио, направете няколко дупки в него, които са необходими за изпаряване на излишната влага и го сложете за 4-5 дни на тъмно място. За това време семената ще започнат да покълват.

Използвайте кори за яйца за засаждане на семената. Във всяко от отделенията направете дупка. Най-удобно е да използвате големи ножици за това. Просто трябва да пробиете дъното и след това да ги завъртите.

Използвайте лека почва за засаждане на семената. Закупената почва смесете с пясък в съотношение 1:1. Добавете кокосов субстрат. Разпределете получената смес равномерно в корите.

Морковите се засяват повърхностно, могат да се заровят на не повече от 1 см. Необходимите дупки могат да се направят директно с пръст или пръчка с подходящ диаметър.

Засаждане на морковите - минимум грижи за добра реколта

Във всяка дупка поставете по едно покълнало семе. Това може да стане с пинсета или клечка за зъби. Останалите семена отново покрийте с фолио и ги поставете на тъмно място за покълване.

Поръсете семената с пръст и след това полейте. Използвайте спрей бутилка, която е идеална за целта, тъй като просто трябва да навлажните почвата, а не да мокрите корите за яйца.

Вижте още: Отслабнете с ленено семе

Можете да ги поставите временно в оранжерия. Можете също да използвате фолио, за да осигурите парников ефект. Това ще ви позволи да получите разсад по-бързо. Когато оформите легла в земята, направете вдлъбнатина до височината на кората.

Засаждане на морковите - минимум грижи за добра реколта

Самият картон не само ще задържа влагата за по-дълго, но и ще се превърне в надеждна защита срещу плевели.

При този начин на засаждане на морковите реколтата е гарантирана.