НАЧАЛО ЗДРАВЕ Откажете цигарите!

Откажете цигарите!

Отказ от тютюнопушенето - полезни съвети и препоръки
Отказ от тютюнопушенето - полезни съвети и препоръки

Отказ от тютюнопушенето – полезни съвети и препоръки!

Тютюнопушенето е пагубен навик, който може да причини много заболявания и да навреди сериозно на здравето ви. Ето защо ще споделим няколко ценни съвета за това как да се откажете от пушенето!

Според Световната здравна организация всяка година 6 милиона души умират от причини, свързани с тютюнопушенето. Около 600 000 души са пасивните пушачи. Пушенето е една от най-често срещаните и вредни зависимости. Цигарите могат да съдържат до четири хиляди токсични съставки, което ги прави смъртоносна зависимост. Ето защо е много важно да се откажете от пушенето възможно най-скоро.

Какви са последиците за пушачите?

С течение на времето хората, които са пристрастени към цигарите, ще претърпят сериозни последици за здравето, които дори могат да доведат до смърт. Сред тези последици са:

 • Лош дъх: с течение на времето пушачите като правило страдат от лош дъх, проблем, който е труден за справяне и може да доведе до социално отхвърляне.
 • Рак на белия дроб: пушенето на цигари е водещата причина за рак на белия дроб.
 • Други видове рак: рак на устата, фаринкса, хранопровода, стомаха, панкреаса, шийката на матката/матката, бъбреците и пикочния мехур.
 • Болести на кръвоносната система: тютюнът и съдържащият се в него никотин намаляват дебелината на артериите и коронарните съдове, а също така увеличават сърдечната честота и кръвното налягане.
 • Заболявания на дихателната система като хроничен бронхит, емфизем и други.
 • Мозъчно-съдови заболявания като аневризми.
 • Импотентност.

Какви са ползите при отказ от тютюнопушенето?
Каквото и да се случва в живота ви, сега е най-доброто време да се откажете от лошия навик да пушите. Както писахме по-горе, тази зависимост е смъртоносна и представлява много сериозна заплаха за здравето и живота на хората по света.

Ето някои от многото причини, поради които трябва да се откажете от пушенето:

 • Само два дни след последната цигара, която изпушите, нивата на кислород в кръвта ви се повишават и външният ви вид се подобрява.
 • След три до четири дни слузта в гърлото и бронхите ще започне да намалява и по този начин ще имате по-малко затруднения с дишането.
 • Обонянието и вкусът ще се подобрят от пет до седем дни.
 • След три месеца белодробната функция ще се подобри с 5%.
 • След една година рискът от сърдечно-съдови заболявания ще се намали наполовина.
 • След пет години рискът от развитие на рак на гърлото, хранопровода и пикочния мехур ще се намали наполовина.
 • Освен че намалява шансовете за рак, отказването от тютюнопушенето е полезно и за вашето емоционално здраве. Ще можете по-добре да контролирате живота си и освен това ще спестите доста пари.

Готови ли сте да се откажете от цигарите?

Ако се чувствате готови да се откажете от пушенето, ето няколко много ефективни съвета, които ще ви помогнат, преди да е станало твърде късно за вашето здраве.

Задайте дата
Трябва да се откажете напълно от пушенето на избраната дата, а в дните до избраната дата трябва постепенно да намалите цигарите.

Отървете се от цигарите и пепелниците
Изхвърлете всички предмети, които ви напомнят за пушене.

Намерете здравословна алтернатива
Можете да ядете плодове, вместо да пушите цигари. Можете също да използвате дъвка за тази цел. Или пийте вода или чай, това също помага за облекчаване на безпокойството.

Осъзнайте моментите, когато ще се появи силно желание и разработете стратегия, за да го избегнете. Опитайте се да правите това, което ви харесва през това време: спорт, разходки с приятели, пазаруване или прекарване на време със семейството.

Упражненията и дисциплината ще ви помогнат да подобрите здравето си и също така да се избавите от желанието за пушене.

Ако пристрастяването е силно, потърсете групи за подкрепа.

За да облекчите безпокойството, дъвчете моркови, ябълки или целина.

Вижте още: Млечен десерт

Кажете на приятелите си да не пушат около вас и дори да не си помислят да ви предлагат цигара. Разкажете им за вашия план за отказване от тютюнопушенето.

Правете почивки на работа и използвайте това време, за да подишате малко въздух, да пиете вода и да ядете здравословни храни.