НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Полезни съвети за градинари

Полезни съвети за градинари

Естествен тор за доматите с мая. Полезни съвети
Естествен тор за доматите с мая. Полезни съвети

Естествен тор за доматите с мая. Полезни съвети.

Доматите могат да бъдат подхранени със суха мая. За да приготвите тора, се нуждаете от 10 г суха мая, 2 супени лъжици захар и 10 литра топла вода. Смесете съставките и оставете разтвора да ферментира за 3 часа на слънце. След това го разредете с престояла вода 1:5 и полейте с него доматите.

Този тор ще бъде още по-полезен, ако към него добавите аскорбинова киселина (само 2 г в разтвора, приготвен от същите съставки). Също така се препоръчва да добавите шепа пръст. Този състав трябва да се остави да ферментира за 24 часа и да се разбърква от време на време. Съотношението на разреждане е същото като при първия вариант.

Можете да замените водата с мляко и сухата мая с прясна мая, за да приготвите полезен тор за домати и краставици: имате нужда от 1 кг прясна мая на 5 литра мляко. Разтворът се оставя да ферментира за 2-3 часа. След това трябва да се разреди с престояла вода в съотношение 1:10.

Как да приготвите естествен тор за доматите?
Трябва ви бидон от 200 литра. Добавете 5 кофи коприва, 2 кг прясна мая и кофа оборски тор. Можете да добавите 3 литра суроватка. След това добавете вода догоре.

Оставете получения разтвор да ферментира за 2 седмици на слънчево място (така процесът на ферментация ще бъде по-бърз). Препоръчително е да излеете 1 литър от този тор под всеки корен от домати през периода на плододаване.

Рецепта с хмел
Чаша хмелови съцветия се добавя към вряла вода и се вари 60 минути. Оставете отварата да се охлади, след което към нея добавете 4 супени лъжици брашно и 2 супени лъжици захар. Оставете получения състав да ферментира за 2 дни на топло място. След това добавете 2 настъргани картофа и изчакайте още 24 часа.

Разредете с вода в съотношение 1:10.

Ако нямате хмел, можете да го замените с пшеница. Пшеничните зърна трябва да се накиснат във вода, за да покълнат. След това те трябва да бъдат смачкани, смесени с брашно и захар (същата пропорция, посочена по-горе) и варени в продължение на 20 минути на слаб огън. Оставете отварата да се охлади и ферментира за 24 часа.

С пилешки тор
Необходими са ви:
8-10 г суха мая
500 г пилешки тор, разреден с вода
5 супени лъжици захар
буркан от 500 мл дървесна пепел
10 литра вода

След като ферментира за няколко часа, разредете го с вода (1 литър разтвор на 10 литра вода) и полейте доматите с него. Тъй като този тор съдържа оборски тор, е забранено да се прилага върху основата на растението (над корените): трябва да го добавите в изкопана около него дупка.

Естествен тор за доматите с мая. Полезни съвети

Вижте още: Лечебна смес с мед

Този тор е подходящ за чушки и краставици.

Естествен тор за доматите с мая. Полезни съвети

Но не е нужно да се ограничавате до тези култури! Всички растения в градината, както и тези на перваза на прозореца, ще се радват да получат такива хранителни вещества. Можете да използвате някоя от рецептите, описани по-горе.