НАЧАЛО ЗДРАВЕ Защо ръцете ви изтръпват: причини да се замислите за здравето си

Защо ръцете ви изтръпват: причини да се замислите за здравето си

0
Защо ръцете ви изтръпват: 6 сериозни заболявания
Защо ръцете ви изтръпват: 6 сериозни заболявания

Защо ръцете ви изтръпват?

Често това се дължи на временно нарушение на кръвообращението в крайника поради притискане на кръвоносни съдове и нервни окончания. При смяна на позата и чувствителността се възстановява.

И все пак, неудобното положение по време на сън, за съжаление, не е единствената причина за изтръпване на ръцете. Ако все по-често забелязвате загуба на чувствителност в крайниците и тя не изчезва дълго време, трябва да внимавате, тъй като изтръпването може да бъде един от симптомите на сериозно заболяване.

Цервикална остеохондроза
Всяка аномалия в шийните прешлени, която причинява притискане на нерв, може да причини изтръпване на ръцете, както и главоболие и проблеми с координацията.

Започнете да следите стойката си, както и да правите специални упражнения. По-добре е, разбира се, да посетите лекар.

Множествена склероза
Склерозата не е просто забравяне на неща, а сериозно неврологично заболяване. В резултат на увреждане на нервните мембрани на мозъка и гръбначния мозък възниква нарушение на преминаването на нервните импулси. Чувствителността намалява и ръцете ви изтръпват. Ако се изключат други причини за изтръпване на ръцете, има смисъл да се консултирате с невролог.

Синдром на карпалния тунел
Често се наблюдава при хора, чиято дейност е свързана с монотонна работа с ръцете (програмисти, шивачки, музиканти).

Повтарящите се движения на пръстите причиняват подуване на сухожилията, преминаващи през тесния канал. Нервът в канала е компресиран – човек усеща неприятно изтръпване в ръката (особено сутрин). Не забравяйте да се свържете с невролог, тъй като в напреднала форма това заболяване води до усложнения и атрофия на мускулите на пръста.

Венозната тромбоза също води до изтръпване
Тромбът забавя притока на кръв, поради което доставката на вещества, важни за поддържане на функциите на крайника, е нарушена. Заболяването задължително изисква диагностика и подходящо лечение.

Анемия и захарен диабет
Невралгията на брахиалния плексус, както и продължителните възпалителни процеси в околните тъкани, могат да причинят болка с последващо изтръпване на ръката.

Инсулт
Най-опасната причина за изтръпване на ръцете. Ако изтръпването на ръцете също е придружено от нарушаване на работата на долните крайници, объркване, главоболие, нарушена реч и зрение – трябва незабавно да се обадите на линейка!

Вижте още: Двуцветни терлици

По-добре е да не пренебрегвате подобни симптоми, защото те могат да се превърнат в сериозно хронично заболяване.

Вече знаете защо ръцете ви изтръпват. Не пренебрегвайте този симптом!