НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Грижи за пипера

Грижи за пипера

Отглеждане на пипер - правила при засаждането
Отглеждане на пипер - правила при засаждането

Отглеждане на пипер – правила при засаждането!

Твърде рано
Не бързайте със засаждането. Засаждайки растенията на открито, преди температурата на въздуха да достигне 20-25 градуса, растежът ще се забави и добивът ще бъде по-нисък. Можете да засадите разсада по-рано под найлон или в оранжерия.

Недостатъчна светлина
На сянка чушките стават чупливи, растат твърде високо и падат от вятъра. Добивът е нисък. Растенията трябва да се засаждат по-рядко – на разстояние най-малко 25 см едно от друго и разстоянието между редовете да бъде 60 см.

По-добре по-плитко, отколкото твърде дълбоко
Чушките, както дърветата, имат коренова система. Ето защо те не трябва да се засаждат твърде дълбоко.

Дългият разсад не може да се засажда легнал, както доматите.

Подпорите са полезни
Въпреки че чушките, засадени една до друга, се поддържат, те все пак трябва да бъдат вързани. В противен случай при дъждовно и ветровито време растенията ще паднат на земята и могат да бъдат изкоренени.

Необходимо е спешно завързване, особено когато клоните се чупят при най-малкото докосване.

Не е краставица, но все пак
Чушките понасят пресаждането по-добре от краставиците, но въпреки това страдат много и трудно се адаптират. За да запазите голяма част от корените неповредени, разсадът трябва да бъде засаден по метода на прехвърляне от саксията, в която са израснали.

Нито горещо – нито студено, нито мокро – нито сухо
Пиперът се страхува от студа и топлината. При температури над 35 градуса завръзите ще опадат. Ако прекалите с поливането, ще получите същия резултат.

Чушките трябва да се поливат като краставиците, често и по малко. Това понижава температурата и образува големи зеленчуци. Между другото, чушките реагират най-положително, в сравнение с други култури, на капковото напояване.

Опасно е да се разрохка почвата твърде дълбоко
Въпреки че корените на чушките не са много дълбоки, почвата трябва да се разрохква на всеки 2 седмици. Това не се прави много дълбоко, само 2 см. Ако нараните корена, растението ще изсъхне и ще умре или всички завръзи ще паднат.

Можете да избегнете тази опасна процедура, като мулчирате насажденията с дървени стърготини, борови иглички или слама с дебелина най-малко 7-10 см.

Подхранването е задължително
Торенето на открито се извършва веднъж на 1-1,5 седмици. Чушките обичат азота и калия, по-малко фосфора.

Растенията, обаче, не понасят излишните торове. Уверете се, че спазвате количествата и в никакъв случай не добавяйте пресен животински тор. Ще се появят гнили зеленчуци.

Опрашване
Пиперът е растение с директно опрашване, но, както показва практиката, е възможно и кръстосано опрашване с различни сортове, които растат наблизо. Това се случва с помощта на насекомите.

Ако в градината се засаждат няколко сорта чушки, реколтата винаги е по-добра.

Дръжте болестите и вредителите далеч
За да предотвратите болести (а чушките имат много), трябва да обработвате културите с всеки препарат, съдържащ мед, веднъж или два пъти на сезон.

Вижте още: Засаждане на моркови

Необходимо е да се наблюдава появата на болести и да се обработват растенията в точното време от листни въшки и акари. И ако вашите чушки са били засегнати от гъсеници, използвайте специални пестициди. Ако пропуснете момента, гъсениците стават устойчиви на отрова.

Това са основните правила при отглеждане на пипер!

Пожелаваме ви успех!