НАЧАЛО ЗДРАВЕ Основните симптома на висок холестерол, които не трябва да пренебрегвате

Основните симптома на висок холестерол, които не трябва да пренебрегвате

0
Симптоми при висок холестерол, на които да обърнете внимание
Симптоми при висок холестерол, на които да обърнете внимание

Симптоми при висок холестерол, на които да обърнете внимание.

Високият холестерол няма набор от специфични симптоми и може да бъде открит само с кръвен тест. Има, обаче, някои признаци, които трябва да се вземат предвид при идентифициране на проблема. В крайна сметка високият холестерол може да доведе до развитие на по-сериозни здравословни проблеми като: артериосклероза, хипертония и бъбречна недостатъчност. Поради това е много важно да обърнете внимание на следните симптоми при висок холестерол, които могат да ви помогнат да забележите проблема по-рано.

Подуване и изтръпване на крайниците
Подуването и изтръпването на крайниците е един от първоначалните симптоми на високия холестерол. Тази реакция възниква, защото натрупаните липиди пречат на доброто кръвообращение. Те правят това, като намаляват доставката на кислород и хранителни вещества до мускулите.

Халитозата може да бъде един от симптомите на висок холестерол
Лошият дъх, известен като халитоза, е един от най-честите симптоми на висок холестерол. Тъй като това вещество се секретира в черния дроб, излишният холестерол може да създаде сериозни храносмилателни проблеми. В резултат на това в устата могат да се появят сухота и неприятен дъх.

Подуване и лошо храносмилане
Неконтролираните нива на лошия холестерол (LDL) обикновено са силен стимул за продължителни епизоди на лошо храносмилане и подуване на корема. Излишъкът от липиди в кръвта и черния дроб влияе върху метаболизма и пречи на доброто храносмилане, особено когато ядете храни с високо съдържание на мазнини.

Замайване и главоболие
Тъй като холестеролът се натрупва в артериите, кръвообращението се влошава и клетъчната оксигенация е нарушена. Това причинява световъртеж, загуба на равновесие и силно главоболие.

Проблеми със зрението
Пациентите с високи нива на LDL холестерол често имат меки, плоски, жълтеникави очни ябълки, дразнене и замъглено зрение.

Запек
Натрупването на липиди в артериите също влияе върху храносмилането. Следователно, чревната перисталтика се влошава и се появяват епизоди на запек.

Болка в гърдите
Болката в гърдите е симптом, който се открива много лесно. Освен това това почти винаги е причина за незабавна консултация с лекар. Въпреки че има много заболявания, свързани с болки в гърдите, повечето случаи са свързани с високи нива на холестерол.

Вижте още: Почистете белите дробове!

Хронична умора и слабост
Чувството за слабост, умора и желание за сън в средата на деня обикновено се причиняват от лоша диета, прекомерна физическа активност или високи нива на холестерол.

Кожни заболявания
Копривна треска и други кожни заболявания могат да възникнат, когато тялото има затруднения в регулирането на нивата на холестерола. Тези състояния се проявяват като червени петна, възпаление и неприятен сърбеж, които обикновено се понасят трудно.