НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Как протича менопаузата?

Как протича менопаузата?

Какво представлява менопаузата и как да подобрите живота си?
Какво представлява менопаузата и как да подобрите живота си?

Какво представлява менопаузата и как да подобрите живота си?

„Бях сломена, наслушах се на това, че скоро ще изглеждам с десет години по-възрастна и че това е труден период в живота на жената, основа за много болести“, казва Виолета.

Когато навърших 48 години, усетих, че менопаузата наближава. Това стана съвсем внезапно.

Нощем не можех да спя. Будех се към 02:30 часа и до 05:00 часа не можех да заспя отново. Разбира се, когато не спите добре, тогава не сте ефективни и на работа. Дразнех се, че не ми върви в нищо, бях ядосана на колегите си, които сякаш се бяха наговорили да ми вгорчат живота. Постоянно се потях.

Два часа след къпане, отново цялата бях потна. Цикълът ми закъсняваше с две до три седмици.

Гинекологът ми каза, че навлизам в менопауза. Реших да потърся отговори на някои въпроси.

Какво представлява менопаузата?
Това е естествен процес в женското тяло като пубертета, бременността или раждането. Въпреки това, при някои от нас ходът на менопаузата може да се отклони от нормата.

Всяка жена трябва предварително да се подготви за настъпването на менопаузата и това е пълният списък на възможните дискомфорти: менструални нарушения, горещи вълни, изпотяване, безсъние, главоболие, задух, световъртеж, някои под формата на внезапни атаки, придружени от шум в ушите, сърцебиене, болка в областта на сърцето, промени в кръвното налягане, изтръпване на крайниците, мравучкане по кожата, болки в мускулите и ставите, внезапни промени в настроението, раздразнителност, умора, напрежение, безпокойство, постоянна депресия, забравяне, разсейване, сухота в очите, сухота и сърбеж във влагалището, чести позиви за уриниране, намалено сексуално желание, наддаване на тегло, поява на бръчки.

Какви са симптомите?
Един от най-типичните и добре познати симптоми на менопаузата са топлите вълни. Можем да опишем това усещане така: представете си, че са ви поставили в добре загрята фурна. Ако настъпи през нощта, не можете да заспите бързо след нея. Когато това се случи през деня, лицето, шията и гърдите ви пламват. Това състояние може да бъде провокирано от чаша кафе, безпокойство, стрес, физическо натоварване, каквото и да било.

Какво можете да направите?
След 40-годишна възраст, дори и да се чувствате доста добре, опитайте се да направите някои корекции в живота си: хранете се здравословно, увеличете физическата активност, почивайте си, опитайте се да спите добре, откажете цигарите. Не забравяйте да посещавате гинеколог веднъж годишно. Когато проблемите започнат, не забравяйте да потърсите съвет от лекар.

Вижте още: Тор за домашни растения

Бъдете готови за менопаузата
Днес съм щастлива и доволна жена, която е на 55 години. Вече нямам никакви проблеми или трудности и все още работя работата, която обичам, излизам с хора, в чиято компания се чувствам щастлива. Затова направете всичко възможно, менопаузата да не ви изненада, бъдете готови за това. В днешно време има безброй начини, които ще ви помогнат да премахнете неприятните симптоми, да подобрите цялостното си здраве, да запазите жизнеността и привлекателния си външен вид. Колкото повече се грижите за себе си, толкова повече ще обичате себе си – тогава другите със сигурност ще ви обичат повече.

Позитивното отношение и доброто ще привлекат хората като магнит “, завършва изповедта си Виолета.

loading...