НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Защо пожълтяват листата на орхидеята?

Защо пожълтяват листата на орхидеята?

Пожълтели листа на орхидеята - ето защо се появяват
Пожълтели листа на орхидеята - ето защо се появяват

Пожълтели листа на орхидеята – ето защо се появяват.

Орхидеята е екзотична красавица, която се чувства много добре на перваза на прозореца. Но тя се нуждае от интензивни грижи. Причините за пожълтяването на листата на орхидеята могат да бъдат две: естественото стареене на цветето или заболяване.

Пожълтели листа на орхидеята
Това е естественото начало на смъртта на старите и пожълтели листа на растението. Този процес започва с долния ред листа, а останалите остават зелени. Това се случва при следните популярни хибриди: Phalaenopsis, Cattleya, Dendrobiums, Paphiopedilums.

Някои видове от тези растения могат да заменят напълно листата по всяко време на годината, а някои сортове се обновяват на всеки 1,5 години.

Този процес може да отнеме седмици или месеци. Следователно, няма смисъл да се притеснявате за това. След като листът изсъхне напълно, го отстранете.

Жълтите листа могат да бъдат признак на гниене.

Понякога, пожълтелите листа се появяват, когато растението се разболее. Особено, когато започват да пожълтяват младите листа. Това може да се случи при неправилни грижи за растението: прекомерно поливане, гъбични или патогенни бактерии, недостатъчно осветление, много стар субстрат, излишни хранителни вещества и други.

Навременното разпознаване на болестта е много важно. Извадете орхидеята от саксията и потопете корените в топла и чиста вода. Изгнилите, повредени, изсъхнали и сухи части на растението се отстраняват с дезинфекциран инструмент.

Следващата стъпка е да се измие с фунгициден разтвор. Отрязаните участъци се дезинфекцират с активен въглен на прах или канела на прах и растението се пресажда в нова саксия със свеж субстрат.

Вижте още: Понижаване на холестерола

Честа причина за гниене на растенията е прекаленото поливане на субстрата. Трябва да се полива според сезона и фазата на растеж и покой.

За да бъде растението винаги здраво и приятно за окото с буйния си цъфтеж, е необходимо да поставите саксията с растението на осветено място, да го подхранвате, да го пресаждате редовно и да осигурите необходимата влажност в стаята.