НАЧАЛО ЗДРАВЕ Лечебни свойства на дюлята

Лечебни свойства на дюлята

Чай от дюля успокоява кашлицата и белите дробове
Чай от дюля успокоява кашлицата и белите дробове

Чай от дюля успокоява кашлицата и белите дробове.

Дюлите съдържат изобилие от изключително здравословни и качествени съставки, които укрепват здравето.

Дюлята се използва в народната медицина от десетилетия. Използва се предимно за облекчаване на кашлицата и за успокояване на стомашните разстройства.

Семената и листата също са лечебни. Дюлята може да се яде прясна. Но от нея могат да се приготвят сокове, компоти и сиропи, които са също толкова ефективни за лечение на много здравословни проблеми.

Дюлята е богата на витамини и минерали. Съдържа витамин С в големи количества, дори повече, отколкото може да се намери в лимона, витамини В1, В2, ниацин, каротин, калций, магнезий, калий, мед, натрий, цинк, желязо, манган, хлор и сяра.

Освен това, съдържа протеини, диетични фибри и въглехидрати.

Най-лечебната част от дюлята са семената, от които се прави чай. Когато се накиснат във вода, семената отделят слуз, която решава проблемите с кашлицата и почиства дихателната система.

Освен това, те съдържат големи количества амигдалин или витамин В17, който има противоракови ефекти. Семената са богати и на мазнини, танин, пектин и захари.

Дюлите имат благоприятен ефект върху работата на червата и предотвратяват инфекциозните заболявания. Пектинът има благоприятен ефект върху кръвната система, помага за понижаване на кръвното налягане и осигурява защита срещу радиоактивното излъчване.

Сокът от дюля лекува кашлицата, астмата и диарията, докато печената или варена дюля се препоръчва за хора с анемия, но също така и за лечение на възпаление на стомашната и чревната лигавица. Може да помогне и при обилна менструация.

Вижте още: Картофена диета

Приготвяне на сок от дюля:
Измийте и настържете на ситно килограм дюли, след което ги прецедете през тензух. Пийте сока веднага, тъй като той бързо се окислява. Най-добре е да го пиете преди хранене.

Приготвяне на чай от дюля:
Семената на дюлята се заливат с вряла вода, оставят се да престоят няколко минути и след това се изпива.

loading...