НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Грижи за пипера

Грижи за пипера

Грижи за пипера за богата и ранна реколта. Съвети
Грижи за пипера за богата и ранна реколта. Съвети

Грижи за пипера за богата и ранна реколта.

Днес ще обсъдим всички важни аспекти, които ще ви позволят да получите голяма реколта от сладки чушки!

Първо, трябва да решите какво искате да постигнете: ранна реколта или голяма реколта.

Ако искате да получите ранна реколта, засейте семената за ранен разсад (през февруари): ако разсадът цъфти преди засаждането в градината, ще получите желаната ранна реколта – 3-5 големи чушки от един храст.

И, ако искате да получите голяма реколта, не трябва да позволявате на разсада да цъфне в саксиите, а само след засаждане в градината. Защо? Тъй като по време на цъфтежа растението преминава от вегетативния етап на развитие (формиране на вегетативни органи: листа, стъбла, корени) към генеративен етап (плододаване): по този начин то се отказва от развитието на корените и плода и последствията са малък брой плодове.

И така, кога трябва да се засее разсада? Най-важното е да се изчисли периодът правилно за да не цъфне в саксиите и да може да се засади във вече загрятата почва, защото пиперът не може да издържа на ниски температури – корените му не успяват да усвоят хранителните вещества в студена почва.

Ако разсадът цъфне, най-добре би било да премахнете първите цветове. Също така, ако цветовете продължават да растат във вътрешната страна, сред дебелите стъбла, трябва да ги премахнете, защото чушките, развити на това ниво, могат да счупят храста.

Грижи за пипера за богата и ранна реколта. Съвети

Ако растението прецени, че не се нуждае от определени вегетативни части, те ще пожълтеят и отпаднат сами. А останалите са важни за фотосинтезата.

В средата и края на юни трябва да берете долните чушки от храстите, дори и да не са узрели, за да стимулирате храста да образува нови плодове и да захранва горните.

Също така е важно плодовете да се берат навреме. Така растенията ще разполагат с достатъчно ресурси за развитието на все още зелените плодове.

Неблагоприятни условия: внезапно охлаждане на въздуха и почвата, недостатъчно поливане през горещите дни. Дефицитът на хранителни вещества в почвата е причина за опадане на цветовете.

В една и съща яма могат да се засадят по 2 растения.
Има ситуации, в които не само може, но наистина трябва! Ако сте засяли семената на пипера през февруари и сте получили вече цъфтящ разсад с малки корени, тогава можете да засадите 3-4 храста в една и съща дупка, защото така или иначе ще получите 3-4 плода от всеко от тях.

Грижи за пипера за богата и ранна реколта. Съвети

Вижте още: Отслабнете със салата!

Подхранване
Вместо да подхранвате пипера, можете да мулчирате почвата.

Правилните грижи за пипера ще ви осигурят добра реколта.

loading...