НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Грижи за малините през пролетта

Грижи за малините през пролетта

Грижи за малините през пролетта - най-важните съвети!
Грижи за малините през пролетта - най-важните съвети!

Грижи за малините през пролетта – най-важните съвети!

Малините са любими плодове на много хора.

За да си осигурите богата реколта от плодове, трябва да се погрижите за малиновите храсти, особено през пролетта.

Пролетната грижа включва поредица от процедури, които трябва да бъдат систематизирани и извършвани всяка година.

Грижи за малините – започват през март. Комплектът от задължителни годишни процедури включва:
топъл душ
подрязване
почистване на почвата
завързване
подхранване
поливане
борба с вредителите
борба с болестите

Топъл душ
В началото на март, боклукът около малините се събира. Трябва да се изгори, тъй като може да съдържа вредители и полуизгнилите листа да са замърсени с гъбични патогени.

Загрейте водата до точката на кипене и я изсипете в 5-литрова пръскачка. Полейте малиновите храсти на височина около 0,7-1 м.

Тази процедура не е вредна за малините. Докато горещата вода достигне храстите, нейната температура ще спадне до + 70 градуса. Тази температура на водата няма да повлияе на скритите пъпки на малините, но ще доведе до смъртта на значителен брой вредители.

Подрязване
След горещия душ, малиновите храсти се подрязват и оформят.

По-практично е да го направите на 2 етапа.

На първия етап отстранете слабите издънки от основата на храстите, безплодните, криви клони и стъблата с подутини в основата (там гнездят вредителите). Подрежете останалите стъбла, оставяйки 6-8 стъбла, ако малината е оформена като храст и до 15-20 стъбла на линеен метър, ако малината е оформена като плодова ограда. Гъстотата води до намален добива.

Вторият етап от пролетната резитба на малини се извършва, когато положителната температура на околната среда се стабилизира над + 5 градуса. През този период пъпките вече са активни. Отстранете клоните, които сте пропуснали на първия етап.

Ако малиновите стъбла са здрави, подрязвайте върховете им до 20 см, за да получите допълнителни странични издънки, които ще дадат плод. Ако върховете са замръзнали, отрежете ги до първата жизнена пъпка.

Пролетното подрязване на малини е важно, тъй като създава оптимални условия, което допринася за формирането на богата реколта и удължава периода на плододаване на културата.

Обработка на почвата
След подрязването, изгорете всички остатъци.

Грижи за малините през пролетта - най-важните съвети!

Разхлабете почвата на редовете на максимална дълбочина 8-10 см, премахвайки плевелите. След това полейте и мулчирайте със слой до 15 см. Подходящи са слама, компост и хумус. Мулчирането задържа влагата, която обикновено се изпарява бързо под въздействието на слънчевата светлина и пролетните ветрове. Био мулчът е добър източник на хранителни вещества за малиновата коренова система.

Завръзване
Ако се отглеждат в мразовити райони, малините се отделят от пръчките през зимата, за да се намали рискът от замръзване при неблагоприятни метеорологични условия. Ако малините са оформени под формата на храсти или на подпорна конструкция, тогава след резитбата се осъществява връзването. Най-често пръчките и решетките се използват за връзване на сортове с големи плодове.

Вижте още: Мед, орехи и оцет – ползи

Ако малините се отглеждат на подпорна конструкция, разстоянието между храстите трябва да бъде най-малко 60-70 см. Всяко стъбло се завързва на 2 места, така че върхът му да не се огъва надолу.

Грижи за малините през пролетта - най-важните съвети!

Когато малините се отглеждат под формата на отделни храсти, пръчката се забива между 2 храста. Ако храстите са вързани по този начин, стъблата се подрязват на различна височина – 10-15-20 см.

Ако малините се отглеждат на подпорна конструкция, голям брой плодове узряват едновременно и могат да се берат в по-комфортни условия.

loading...