НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Отглеждане на зеленчукови култури

Отглеждане на зеленчукови култури

Полезни съвети при засаждане на зеленчуковите култури
Полезни съвети при засаждане на зеленчуковите култури

Полезни съвети при засаждане на зеленчуковите култури.

Босилекът, засаден в съседство с доматите, подобрява вкуса им.

В началото на пролетта, когато засаждате пролетния чесън, трябва да отделите скилидките непосредствено преди засаждането, в противен случай те могат да загубят кълняемостта си.

Когато отглеждате лук за пера, трябва да отрежете върховете на луковиците и перата ще започнат да растат по-бързо.

За да предпазите лука от вредители, трябва да посолите леглото, при пролетното прекопаване на почвата, а през лятото да поръсите почвата със сол още веднъж. Има и друг метод: засадете лука в съседство с моркови – един ред лук, един ред моркови. Тези растения се пазят взаимно от вредители.

Ако засадите царевица заедно с краставици, добивът на краставици ще се увеличи и те ще издържат повече време.

Ако се страхувате от пролетната слана, вечер навлажнете много добре леглата с вода.

Ако сте подхранили добре почвата с оборски тор през есента, можете да засадите по-големи картофи. А, ако е използван малко тор, ще е по-добре да се използват по-малки, но повече картофи.

Ябълковите и черешовите дървета трябва да бъдат засадени по-далеч едно от друго.

За да предпазите плодовете от малиновия бръмбар, поръсете храстите през май със смес от тютюнев прах и пепел (1:1). Процедурата се извършва върху мокри листа, така че сместа да се полепи добре.

Маната по цариградското грозде се появява в края на май – началото на юни. През този период, докато храстите не бъдат засегнати, ги поръсете с пепелен разтвор. Добавете 1 кг пресята пепел в 10 л топла вода, оставете сместа да престои в продължение на 7 дни, след това я прехвърлете (без утайка) в чист съд, като добавите малко сапун. Напръскайте храстите 3 пъти за 1 ден.

За да предпазите младите репички от вредители, накиснете семената преди засаждане за 5-6 часа в концентриран разтвор на готварска сол.

Посейте репичките възможно най-рано, веднага щом снегът се стопи. Те не се страхуват от измръзване и ще бъдат достатъчно силни, преди земната бълха да започне своята дейност. Ако закъснеете с ранното засаждане, отложете сеитбата до началото на юни. Дотогава земната бълха ще се успокои, а репичките ще могат да узреят до есента.

Ако листните въшки нападнат краставиците, залейте чаша пепел с вряла вода, оставете сместа за няколко часа, след това я разредете с 5 л вода и напръскайте растенията.

Настойката от турти е прекрасен продукт срещу листни въшки. Нарежете цветовете и ги изсушете на сянка. Настоявайте в продължение на 2 дни, след това напръскайте засегнатите растения, добавяйки настърган сапун.

Растенията с малки корени и големи листа се нуждаят от най-много вода: червени репички, салата, краставици, зеле, тиквички.

Отварата и запарката от стъбла и корени на делфиниум могат да унищожат листни въшки, гъсеници и бръмбари. Смесете стъблата и корените с вода в пропорции 1:10, настоявайте за 2 дни, след това напръскайте повредените растения.

Зелевите пеперуди не понасят миризмата на невен и листата на зелен домат.

Глухарчето е друго средство срещу листни въшки. Вземете 400 г листа от глухарче, добавете 1 кофа топла вода, оставете да се настоява в продължение на 1 ден, добавете настърган сапун и можете да напръскате растенията.

За да предпазите засятия грах от птиците, накиснете го предварително в запарка от чесън.

За да се отървете от гъсениците, съберете равни количества борови и смърчови иглички, смелете ги в месомелачката, след което поръсете долните листа на зелето и почвата около зелето.

Не поливайте картофите преди цъфтежа, дори лятото да е сухо: всички сили на растението ще бъдат ориентирани към листата. Идеалното време за напояване е след цъфтежа: клубените ще започнат да растат по-бързо.

Запарката от прясна коприва е отличен тор. Разредете настойката с вода (1:10) и полейте леглата.

Вижте още: Домашен сироп за кашлица

Цветовете на флокса ще имат по-интензивен цвят, ако подхраните почвата с пепел. Разбира се, почвата трябва да е рохкава, влажна и да съдържа умерено количество тор.

Там, където расте гроздовидна песъкиня, няма мухи. А, ако внесете клонка в къщата, можете да прогоните дори хлебарките – те не понасят миризмата на това растение.

Споделете тези полезни съвети при засаждане на зеленчуците в градината с приятелите си!