Как се сеят морковите, за да получите богата реколта?

Сочни моркови, бързо покълване, без разреждане – всичко това ще стане реално, ако посеете семената с помощта на разтвор на нишесте.

Необходими са ви:
2 литра вода
3 супени лъжици нишесте
фуния
пластмасова бутилка от 2 литра
2 супени лъжици семена от моркови

Пригответе разтвора: разтворете нишестето в чаша вода със стайна температура, след което изсипете получения разтвор в тенджера с вряща вода (останалия обем от 2 литра), като разбърквате непрекъснато, докато бучките се разтворят напълно.

След като изстине, го изсипете в пластмасовата бутилка. С помощта на фунията добавете семената от моркови към него.

Затворете бутилката. Разклатете съдържанието, докато семената се разпределят равномерно.

На тази снимка – семената са недостатъчни (1 лъжица).

Количеството на семената е два пъти повече. Количеството им е оптимално. Една супена лъжица семена е достатъчна за един литър разтвор.

Как се сеят морковите, за да получите богата реколта?

Предварително полейте мястото, където ще засеете морковите.

Задачата е проста: трябва равномерно да излеете съдържанието на бутилката по реда. Гъстотата на засаждане на моркови зависи от дебелината на струята.

Как се сеят морковите, за да получите богата реколта?

Полупрозрачната течност позволява добра визуализация на семената и приблизителното разстояние между тях.

Как се сеят морковите, за да получите богата реколта?

Ако правите почивки по време на засяването, ще трябва да разклатите бутилката с останалите семена. След като, всички редове са напълнени с разтвор на нишесте, остава само да покриете семената с пръст.

Вижте още: Питка с кашкавал и сирене

Допълнителен бонус за семената, засадени по този метод, е създаването на специален микроклимат. За разлика от обикновената вода, разтворът на нишесте няма да изсъхне толкова бързо, осигурявайки хранителни вещества и влага на семената. Издънките ще поникнат много по-бързо.

Вече знаете как се сеят морковите, за да получите по-ранна и богата реколта. Изпробвайте този метод и ще се убедите сами!