НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Грижа за разсада от пипер

Грижа за разсада от пипер

0
Разсадът от пипер пониква бързо, ако го засеете по този начин
Разсадът от пипер пониква бързо, ако го засеете по този начин

Разсадът от пипер пониква бързо, ако го засеете по този начин.

Този метод ви позволява бързо да получите здрав и силен разсад. Има достатъчно място за развитие на корените и листата. Няма да съжалявате!

Необходими са ви:
съд с дълбочина най-малко 5 см
семена от пипер
универсален субстрат
тънки шишчета от дърво
субстрат от кокосови влакна
вода

Поставете сухия субстрат в избрания съд, оставяйки около 1,5 см от ръба. Разбъркайте го добре с ръце.

Ограничете редовете с дървени шишчета: разстоянието между тях трябва да бъде 4-5 см. Така разсадът ще има достатъчно място за развитие, корените няма да се преплитат и ще можете да избегнете появата на болести, тъй като разсадът няма да бъде твърде гъст.

Подгответе семената. Ако е необходимо, предварително ги накиснете във вода и ги дезинфекцирайте. Използвахме купени семена, които вече са готови за сеитба, без да е необходимо да се накисват и дезинфекцират.

Поставете семената върху субстрата, като между тях оставите интервали от 2,5-3 см. Това е необходимо, тъй като разсадът се пресажда, след като се появят 2-3 истински листа. На този етап те успяват да развият доста големи корени. Ако няма достатъчно място за растеж, разсадът ще се издължи поради липсата на светлина и по време на пресаждането рискът от увреждане на корените.

Разсадът от пипер пониква бързо, ако го засеете по този начин

Покрийте семената със субстрат от кокосови влакна. Той е стерилен и не позволява развитието на мухъл и гъбички. Освен това, позволява на въздуха да прониква и е хидрофилен, осигурявайки оптимална влажност. По този начин разсадът ще диша добре, няма да му липсва влага и няма да се разболее.

Разсадът от пипер пониква бързо, ако го засеете по този начин

Вижте още: Отглеждане на краставици в кофи

Навлажнявайте умерено субстрата от кокосови влакна.

Поставете съда със семената на топло място (20-25 градуса‌).

Разсадът от пипер ще поникне след 10-14 дни. През това време поддържайте влажността на субстрата, като добавяте вода, когато е необходимо, но не прекалено: излишната вода може да доведе до гниене на семената.