НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Колтучене на доматите

Колтучене на доматите

Колтучене на доматите и премахване на долните листа
Колтучене на доматите и премахване на долните листа

Колтучене на доматите и премахване на долните листа.

В тази статия ще разберете кога и как да премахвате листата на доматите, за да получите богата реколта!

Премахване на листата
Много начинаещи градинари сигурно се питат: защо трябва да се премахват листата от храстите на доматите? Защото по този начин стимулирате тяхното развитие: след отстраняване на няколко листа всички хранителни вещества се насочват към точките на растеж на растението. Също така, ги предпазваме от болести и нашествия на вредители: ако храстите са прекалено гъсти и не се проветряват правилно, сянката и влагата под листата им създават идеалните условия за развитие на гъбички и вредни насекоми.

Кога трябва да започнете да премахвате листата?
Когато на доматения храст са се образували 10 големи листа, можете да отрежете 2-3 листа наведнъж, а именно долните, които докосват земята.

Отрежете листата с остра ножица или друго подходящо устройство, като внимавате да не повредите стъблото. Също така, е добра идея да оставите малки пънчета в основата им: това ще предотврати навлизането на патогенни гъби в лезиите.

Ако храстите на доматите са къси (с определен растеж), отстранете долните им листа само веднъж.

Ако отглеждате сортове домати с неопределен растеж (високи), след това повторете премахването на долните листа, докато храстите растат (2 листа на всеки 2-3 седмици): след резитбата всеки храст трябва да има поне 5 листа, за предпочитане 8.

Вижте още: Подхранване на ягодите

Колтучене на доматите
След като листата са премахнати, трябва да накарате храстите да узреят. Но трябва да знаете, че тази процедура се отнася само за високите сортове домати. Ниските сортове домати, които се отглеждат в градината, дават допълнителни плодове от колтуците.

Колтучене на доматите и премахване на долните листа
Колтучене на доматите и премахване на долните листа

Те не трябва да се режат напълно: в основата им оставете малък пън.

loading...