НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Вкореняване на рози

Вкореняване на рози

Резници от роза - подготовка, засаждане и грижи
Резници от роза - подготовка, засаждане и грижи

Резници от роза – подготовка, засаждане и грижи.

Розата е любимо цвете на много домакини. Тези цветя олицетворяват благородство, изтънченост и грация. Дори хората, които не са любители на градинарството, украсяват дворовете си с рози. Днес искаме да ви предложим интересен метод за отглеждане на розови резници – без много усилия, само за 5 дни.

Резници от роза – подготовка
Използвайте резници от абсолютно всяко стъбло: можете дори да използвате рози, получени като подарък. Единственото условие: на съответното стъбло трябва да има поне 2-3 пъпки. Разрезът трябва да бъде направен така, че да остане разстояние от най-малко 2 см от долната пъпка. Разрезът трябва да се направи с много остър и дезинфекциран инструмент, под ъгъл от 45 градуса.

Това са принципите на метода, които ще ви позволят да получите 3-4 фиданки рози за 5 дни. След това, вземете съд, изсипете вода в него и потопете резниците. Оставете ги във водата за 2 дни.

Засаждане
След накисването можете да преминете към следващата стъпка, а именно засаждането на резниците. Можете да смесите почвата с всякакви добавки (например пясък).

Ако засаждате резниците в затворено пространство, имайте предвид, че те се нуждаят от много пряка слънчева светлина.

Вижте още: Грижи за разсада от пипер

Няколко дни след засаждането ще можете да наблюдавате интензивното развитие на пъпките. Този знак показва, че резниците могат да бъдат пресадени в градината. Подгответе дупките за засаждане, навлажнете ги с разтвор на калиев перманганат и засадете резниците в тях.

Най-добре, би било да комбинирате почвата в дупките с пясък. Така розите ще имат достатъчно хранителни вещества. Покрийте розовите резници със стъклени буркани, под които трябва да ги държите 3-4 седмици.

loading...