НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Полезни съвети за разсада от пипер

Полезни съвети за разсада от пипер

Правилни грижи за разсада от пипер - полезни съвети
Полезни съвети за разсада от пипер

Правилни грижи за разсада от пипер – полезни съвети.

Веднага след като, семената покълнат и първите млади растения се появят на повърхността на почвата, трябва да изпълните тези стъпки, за да не унищожите разсада. Няколко грешни действия могат да ви оставят без разсад.

Веднага щом забележите, че вашите растения започват да излизат от земята, осигурете на разсада светлина. Това е първото нещо, за да расте разсадът зелен и красив. Помислете за лампите на вашите рафтове и в никакъв случай на перваза на прозореца.

Но между тях и разсада трябва да има разстояние от 35 см, ако лампата е по-висока, растенията ще започнат да се издължават.

Защо не бива да поставяте разсада на перваза на прозореца? Всичко е свързано с температурата. Например, ако температурата в къщата е 21 градуса, на перваза на прозореца, тя ще бъде 16 градуса.

Заради високата влажност на почвата и ниската температура, ще се образуват гъбички на повърхността на почвата, което ще доведе до заболяване на растенията. Само след няколко дни след поставянето на разсада на перваза на прозореца стъблата на растенията ще почернеят и те ще бъдат унищожени.

Следващата стъпка, ако разсадът е била покрит, трябва да отстраните фолиото или каквото и да е друго, което използвате.

Правилни грижи за разсада от пипер - полезни съвети

Ако използвате кокосов субстрат, не е необходимо да покривате саксията, независимо каква реколта сте посяли. Поради достатъчното количество влага и кислород издънките ще се появят бързо. Покривайки разсада, вие създавате парников ефект и по този начин появата на същите гъбички.

Не бързайте да подхранвате разсада. Торовете няма да бъдат усвоени, защото коренът все още се формира. Ако не осигурите на разсада необходимото осветление и не го наторите, когато истинските листа се развият и съответно кореновата система започне да се развива, ще получите не обилен растеж, а обилно издължаване. В резултат разсадът ще падне на земята и вече няма да можете да го използвате.

Вижте още: Чеснова вода – защита за доматите

Заключение: осигурете правилни грижи за разсада – осветление за 12-14 часа, стабилна температура + 20 до + 25 градуса, без торове и умерено поливане – внимавайте да не изсъхне почвата на повърхността и не използвайте много вода. Например, можете да поливате разсада ежедневно, но по малко и да правите това сутрин, защото не се препоръчва да поливате разсада през нощта (през нощта температурата пада и заедно с прекомерната влажност можете да предизвикате гниене на разсада).

loading...