НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Стимулирайте корените на орхидеята!

Стимулирайте корените на орхидеята!

Стимулирайте корените на орхидеята с този лесен трик!
Стимулирайте корените на орхидеята!!

Стимулирайте корените на орхидеята!

Любителите на орхидеи много добре знаят, че това растение е доста претенциозно, понякога дори капризно. Представяме ви наистина функционален метод, който ще помогне на орхидеята да образува силни корени, така че да пусне нови стъбла и да ви зарадва отново с прекрасни цветове!

Първо, орхидеята трябва да бъде освободена от саксията и стария субстрат. Проверете за гъбични заболявания, мъртви корени. Отрежете болните корени до здраво, изплакнете ги добре и ги напръскайте с кислородна вода (1 супена лъжица на чаша вода). Оставете орхидеята да изсъхне за една нощ в празна саксия. Можете да я оставите за 1 ден.

Втората стъпка към формирането на корените на орхидея е накисването в специален разтвор. В голяма саксия, където орхидеята се побира заедно с корените, налейте 2 л топла вода. След това, трябва да добавите танини в течността. Най-лесният начин да направите това е с обикновена торбичка за чай (черен чай без добавки). Просто задръжте пакетчето за известно време, така че водата да се оцвети леко. Добавете само 5 капки лимонов сок и 10 капки стимулатор за корени. По това време водата вече трябва да е със стайна температура – най-подходящата за орхидеи. Поставете орхидеята със сухи корени за една нощ във водата и я оставете за точно 1 час.

След това, оставете орхидеята за една нощ отново или за 1 ден да изсъхне в празна саксия. Отгоре я покрийте с найлонова торбичка.

И последната, трета стъпка е да създадете благоприятна среда за образуване на корените. За това ви е необходим мъх от сфагнум, напоен и предварително отцеден от излишната влага, но и обикновен плик с цип. Поставете орхидеята в подходяща саксия (празна) и я поставете в плика.

Стимулирайте корените на орхидеята с този лесен трик!

Вижте още: Колтучене на доматите

Разпределете влажния субстрат. Работете с ръкавици! Сега затворете плика практически до края. Оставете малка дупка и надуйте плика. По този начин ще създадете комфортна среда, много близка до тази в природата, за стимулиране на корените.

Стимулирайте корените на орхидеята с този лесен трик!

Поставете орхидеята на топло и светло място, без пряка слънчева светлина, за 1 седмица. Ако през цялото това време орхидеята не е образувала достатъчно корени, повторете процедурата още 1-2 пъти, докато корените пораснат. Този трик работи в 100 % от случаите!

Стимулирайте корените на орхидеята с този лесен трик!

Стимулирайте корените на орхидеята, като следвате стъпките, описани по-горе!

loading...