НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Полезни съвети за градинари

Полезни съвети за градинари

Недостатъчно опрашване при доматите - ето какво да правите
Недостатъчно опрашване при доматите

Недостатъчно опрашване при доматите

Днес ще ви разкажем какво да направите така че всичките цветове да се превърнат в плодове и завръзите да не опадат. Отглеждането на домати не е лесна задача за тези, които искат винаги да имат обилна реколта, но тази цел може лесно да бъде постигната, ако се спазват няколко прости правила.

Изображението по-долу показва тичинките на цвета на домата, които са слети в конус (1) и стигмите на плодника, които са вътре (2).

Всички сортове домати (с определен или неопределен растеж) се самоопрашват. Тогава защо не дават плод? Всичко е просто: ако доматите се отглеждат в оранжерията, липсват опрашващи насекоми – например пчели, които могат да кацнат на цвета и да разклатят прашеца от тичинките на плодника. Също така, в оранжерията липсва вятър, който също има опрашваща роля. Следователно опрашването липсва и цветовете просто падат.

Недостатъчно опрашване при доматите - ето какво да правите

Ето какво трябва да направите! Всяка сутрин (прашецът е готов за опрашване сутрин) приближавайте всеки храст и разклащайте. След това внезапно разклащане поленът лесно достига до всички цветове.

Недостатъчно опрашване при доматите - ето какво да правите

Вижте още: Стимулирайте корените на орхидеята!

При недостатъчно опрашване при доматите правете тази процедура редовно (всяка сутрин или всеки път, когато посещавате оранжерията), защото храстите образуват нови съцветия и процесът на опрашване трябва да бъде непрекъснат.

Също така, е важно да отстранявате колтуците и най-долните листа.

loading...