Грижа за доматите през юни, през периода на цъфтеж

Много важно е да се погрижите за доматите по време на периода на цъфтеж. Всъщност, тази задача изобщо не е сложна!

През този период в основата на стъблото се появяват малки зелени издънки, които представляват коренови пъпки. Когато цветът им потъмнее до синьо-лилав, покрийте ги със земя. Тази процедура допринася за развитието на допълнителни корени, поради което растението получава повече хранителни вещества и расте по-добре.

Разрохквайте почвата около доматите поне веднъж седмично, ако не е покрита с мулч. Можете да я поливате, да я разхлабите и да я покриете с окосена трева: мулчът позволява на почвата дълго време да бъде влажна и рохкава.

Ако времето е много горещо, поливайте доматите добре на всеки 3 дни. Ако времето е по-студено и влажно, поливайте ги веднъж на всеки 4-5 дни. Но не прекалявайте.

Ако отглеждате домати в оранжерия, проветрявайте по-често, защото те не обичат влажния въздух.

Доматите са самоопрашващи се култури. Ето защо, ако ги отглеждате в оранжерия, където достъпът на насекоми е ограничен, разклащайте ги по малко всяка сутрин, така че прашецът на горните цветове да пада върху долните. Тази процедура намалява риска от опадане на цветовете.

Всички азотни торове (оборски тор, запарка от трева), както и млякото и маята са полезни през периода на вегетативен растеж и цъфтеж. Подхранвайте доматите веднъж седмично, но не прекалявайте: по-добре е да добавяте по-малко тор, отколкото твърде много.

Долните листа на доматите, които се допират до земята, трябва да се режат. Те трябва да се премахват постепенно на всеки 2-3 седмици. Тази процедура помага да се намали рискът от развитие на гъбични заболявания.

Също така, не забравяйте да премахнете колтуците навреме, така че всички хранителни вещества да са ориентирани към завръзите и развитието на плодовете.

Грижа за доматите през юни, през периода на цъфтеж

Вижте още: Ленено семе за панкреаса

Когато доматените храсти са достатъчно високи, завържете стъблата за опори, така че да не се огъват и да не се счупят под тежестта на листата и плодовете.

Грижа за доматите през юни, през периода на цъфтеж

Често преглеждайте растенията. Ако по листата им се появят петна, веднага ги отстранете и ги запалете. По време на периода на цъфтеж направете 2 обработки с противогъбичен разтвор, като го прилагате листно.

Грижа за доматите през юни – гаранция за богата реколта!