НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Подхранване на зеленчуците с мая

Подхранване на зеленчуците с мая

Мая в градината - ето как правилно да я използвате
Мая в градината

Мая в градината – ето как правилно да я използвате!

Маята е отличен стимулатор за растенията. Съдържа много хранителни вещества, които са изключително необходими за зеленчуците. Подобрява микробната флора на почвата и инхибира развитието на патогенни микроорганизми.

Рецепти с мая
Разтворете 1 кг пресен хляб с мая или бира в 5 литра топла вода. Оставете го да ферментира за 60 минути. Този тор трябва да се приготви непосредствено преди употреба. 1 литър разтвор разредете с 10 литра вода.

Или пригответе същия тор със суха мая: 10 г суха мая и 2 супени лъжици захар на 10 литра топла вода. Оставете разтвора да ферментира за 60 минути на топло място. След това го разредете с топла вода, като спазвате съотношението 1:5.

Полейте в корените на растението.

Растенията от семейство картофови обичат този тор: разтворете 100 г прясна мая и 50 г захар в 3 литра топла вода. Оставете разтвора да ферментира в продължение на 7 дни. След това, разредете чаша от него с 10 литра вода и полейте растенията. Препоръчителната доза е 1 литър за всеки храст.

Използвайки същия разреден разтвор, можете да поливате разсада. Така той ще бъде силен, здрав и ще издържа по-лесно на стреса, причинен от пресаждането в градината.

Ягодите реагират добре на подхранване с мая, което ги предпазва от сиво гниене. По време на образуването на пъпките поливайте ягодите с приготвения разтвор от 100 г мая и 10 литра вода.

Вижте още: Двуцветен десерт с кокос

Маята се състои от гъбични микроорганизми, които няма да донесат ползи, ако се използват, когато времето е студено. Когато подхранвате с мая, използвайте богат на калий тор.

Мая в градината – гаранция за богата и здрава реколта!

loading...