НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Съседство в зеленчуковата градина

Съседство в зеленчуковата градина

Съвместими зеленчуци - кои растения се обичат и кои не?
Съвместими зеленчуци - кои растения се обичат и кои не?

Съвместими зеленчуци – кои растения се обичат и кои не?

Правилното засаждане на зеленчуците може да увеличи реколтата. От друга страна, на пръв поглед безобидния съсед в градината може да доведе, не само, до намаляване на добива, но и до смърт на растението.

За да предотвратите това, трябва да знаете някои правила. Днес ще говорим за важните тънкости на зеленчукопроизводството.

Съвместими зеленчуци
Зеленчуковите култури, които се разбират добре помежду си помагат едно на друго да получат максимум хранителни вещества от почвата. Заедно се борят и с вредителите.

Между другото, благодарение на съвместното засаждане на зеленчуци, можете да намалите количеството на използваните минерални торове. В същото време, обедняването на почвата намалява, а вкусът на плодовете може, напротив, да се подобри!

Не трябва да засаждате заедно култури от едно и също семейство.

Засаждане на домати
За да увеличите добива на домати, най-добре е да ги засадите до моркови, китайско зеле, ягоди, бобови растения, чесън и маруля. Босилекът пък ще предпази доматите от вредители, както и ще подобри вкуса им. Маточината, ментата, чубрицата и градинският чай се справят отлично с последната задача.

Между другото, морковите, магданозът и пащърнакът са добра стръв за вредителите. Можете да засадите копър наблизо, но той трябва да бъде премахнат, когато доматите започнат да образуват завръзи.

Доматът и пиперът ще растат в разбирателство. Първият ще спаси втория от листни въшки. И двамата се нуждаят от еднаква влажност и температура. Освен това, и доматът, и пиперът трябва да бъдат вързани. Следователно можете да използвате една решетка.

Краставиците заемат водещата позиция в списъка на анти съседите. Първо, тази култура има напълно различни изисквания за степента на влажност и температура. На второ място, краставиците и доматите се нуждаят от различна почва. Първите се нуждаят от азот, а вторите се нуждаят от калций и фосфор. Засаждането им в близост може да доведе до нисък добив.

В никакъв случай не трябва да засаждате домати и картофи наблизо.

Също така, не засаждайте домати с патладжани. Лоши съседи ще бъдат царевицата, зелето, копъра, тиквичките, ряпата. По-добре е да не засаждате домати до плодни дървета: ябълка и кайсия.

Добри съседи
Ако искате да засадите краставици, обърнете внимание на репичките, граха, целината, марулята, зелето, слънчогледа и царевицата. Те ще бъдат страхотни съседи. Но градинският чай, копърът, ментата е най-добре да се избягват.

Пиперът се разбира добре с лука и чесъна. Те ще помогнат за предотвратяване на появата на различни инфекции. Босилекът, кориандърът, магданозът, мащерката могат да бъдат засадени както на открито, така и в оранжерията до пипера. Но алабашът, бобът и грахът е най-добре да се засадят далеч от чушките. Между другото, копривата и глухарчето, като плевели, могат да помогнат на чушките да узреят по-бързо.

Идеалните съседи за патладжан са босилек, боб, маруля, грах, картофи и спанак. Например бобът плаши колорадския бръмбар, който обича патладжаните точно колкото и картофите. По същата причина бобът може да бъде засаден до картофите. Също така картофите са подходящи съседи за зеле, царевица, маруля, лук, репички, кориандър и лен. Но е по-добре да се откажете от домати, краставици, слънчоглед и тикви.

Вижте още: Зелен сок облекчава подутия корем

Цвеклото може да се засажда заедно със зеле, алабаш, лук и мента. Тиква – до царевица, боб, слънчоглед, грах, домати, репички и мента. Лукът, празът, чесънът, доматите, фасулът, репичките, грахът, градинският чай са чудесни съседи за морковите. А краставиците, фасулът, грахът, зелето, карфиолът, марулята, тиквата, доматите, морковите, пащърнакът, лукът – за репичките.

Съвместими зеленчуци - кои растения се обичат и кои не?

Цветя-спасители
Всеки опитен градинар ще ви каже, че си струва да засаждате цветя и в зеленчуковите лехи. Туртите, невенът и латинката служат като стръв за опрашващите насекоми. Благодарение на това можете да увеличите добива на тиквички, грах, краставици, домати.

Съвместими зеленчуци - кои растения се обичат и кои не?

Освен това, до чушките и цвеклото, можете да засадите непета и вратига.

loading...