НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Правилни грижи за лука

Правилни грижи за лука

Дълготрайна реколта от лук - полезни съвети и трикове
Дълготрайна реколта от лук - полезни съвети!

Дълготрайна реколта от лук – полезни съвети!

Лукът не обича глинеста почва, ако почвата във вашата градина е такава, тогава трябва да добавите пясък и торф и да разбъркате.

Също така, почвата трябва да е леко алкална, ако е кисела, е необходимо през есента да се внесе смлян доломит за дезоксидация.

Когато засаждате лука, накисвайте го за 10-20 минути в разтвор на калиев перманганат за дезинфекция.

След това, трябва да отрежете върховете, така че лукът да расте по-бързо.

В реда добавете малко сол, която ще ви помогне в борбата с луковите мухи.

Засадете моркови до лука. Те ще го предпазват от вредители. На свой ред, лукът ще предпазва морковите.

Направете 3 подхранвания:
Първо
: във фазата на първите 2 листа с разтвор на оборски тор (1 кг оборски тор на 1 кофа вода) или с птичи тор (1 чаша на 1 кофа вода) + 30-40 г суперфосфат, разтворен превантивно във топла вода + 1 чаша пепел.

Второ: след 2 седмици с 30 г суперфосфат + 10 г карбамид + 5 г калий в 1 кофа вода.

Трето: в края на юни с 30 г суперфосфат + 10 г карбамид + 5 г калий. Ако добавите тор в началото на юли, изключете карбамида. И в никакъв случай не прекалявайте с азотните торове. Най-подходящият е калиевият сулфат, тъй като лукът се нуждае от сяра, а от калият зависи как ще се съхранява зеленчукът. Пепелта съдържа и калий.

В никакъв случай не използвайте пресен оборски тор и калиев хлорид, те намаляват добива. Не пренебрегвайте фосфора, той е отговорен за размера на луковиците.

За да се съхрани възможно най-дълго, трябва да съберете реколтата в точното време, а именно до първите дъждове през август. Препоръчителният период е края на юли. Ако закъснеете, вече не можете да направите нищо, за да имате дълготрайна реколта от лук.

Вижте още: Домашни сладки с крем

Разбира се, че трябва да изсушите лука. След това, премахнете цялата суха мръсотия и изрежете сухите стъбла, оставяйки само 8-10 см

Препоръчваме, също така, периодично да преглеждате лука. Ако някой се “развали”, всички глави ще започнат да се “развалят”.

loading...