НАЧАЛО ЗДРАВЕ Проверете здравословното си състояние сами!

Проверете здравословното си състояние сами!

Проверете здравословното си състояние с тези домашни тестове!
Проверете здравословното си състояние с тези домашни тестове!

Проверете здравословното си състояние с тези домашни тестове!

Според най-големите експерти в медицината, човек трябва да се подлага на задълбочен медицински самопреглед всяка година.

Много сериозни заболявания могат да бъдат открити чрез специфични симптоми, които сме разгледали по-долу.

Но, за да получите точен анализ на вашето състояние и още повече, за да определите какво лечение ще е необходимо, трябва да посетите съответните специалисти.

  1. Дихателна система и сърдечни заболявания

Сгънете пръстите си във формата на буквата “J” и притиснете ноктите. Обърнете внимание на разстоянието между нокътните плочи. Ако отговорът е положителен, сърцето, белите дробове и бронхите са в ред. Ако ноктите се докосват, няма празнина – това показва недостиг на кислород в кръвта, което може да бъде причинено главно от възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт, белите дробове или сърдечния мускул.

2. Деменция и инсулт

Застанете на пода боси, повдигнете единия крак – бедрото трябва да е успоредно на пода. Включете хронометъра. Ако останете в това положение поне 20 секунди, рискът от инсулт и деменция е минимален.

Ако не сте запазили равновесие, вероятната причина за това е увреждане на кръвоносните съдове в мозъка. Възможна е и липса на физическа активност.

3. Анемия

Застанете близо до огледалото и внимателно издърпайте надолу долния клепач. Обикновено е с ярко розов оттенък, но при анемия потъмнява или пожълтява. Анемията се причинява от недостиг на хемоглобин и се характеризира с недостатъчно снабдяване с кислород във всички тъкани. Ако обезцветяването на клепача е придружено от постоянна умора, диспнея и бледност на кожата, задължително си направете кръвни тестове.

4. Дефицит на микроелементи и хормонален дисбаланс

Смята се, че човек губи между 50 и 100 косъма на ден. Но броенето им е трудно и неточно. По-добре го направете по следния начин.

Когато косата ви е чиста и суха, внимателно издърпайте малък кичур – ако паднат 2-3 косъма, няма нужда да се паникьосвате. Ако са повече, говорете с трихолог и той ще ви каже дали неправилната грижа за косата е влошила състоянието й или причината е в самото ви тяло. В последния случай ще са необходими няколко кръвни изследвания.

5. Синдром на карпалния тунел

Вдигнете ръцете – предмишниците ви трябва да са успоредни на лицето ви. Сгънете ръцете си, опитвайки се да достигнете до върха на дланите си с пръсти, и незабавно задръжте в това положение за няколко минути. Вероятно имате синдром на карпалния тунел, ако чувствате болка или изтръпване в пръстите и китката.

Трябва да предприемете лечение, в противен случай болката ще се влоши. Особено податливи на това заболяване са тези, които прекарват много време пред компютъра, шофьорите и сервитьорите.

6. Захарен диабет

За този тест ще ви е необходим асистент. Помолете го да вземе молив с гума. Затворете очи, докато ви докосва с молива по стъпалото и пръстите, редувайки острия край и меката част на молива. Липсата на чувствителност може да е признак на невропатия – патология на нервните окончания на краката при диабет.

7. Артериални заболявания

Легнете по гръб и повдигнете краката си под ъгъл 45 °, като ги държите така няколко минути. След това ги погледнете отблизо. Бледността на кожата показва недостатъчен приток на кръв заради лоша артериална проходимост. Факт е, че ако артериите са необичайно стеснени, тогава мускулите не получават достатъчно кислород. Един ден, в допълнение към промяната на цвета, симптомите ще бъдат придружени и от спазми, болка и изтръпване. И, ако не се лекува, това може да доведе до инсулт или инфаркт.

Проверете здравословното си състояние с тези домашни тестове!

8. Слух

Останете насаме в тиха стая. Приближете ръката си до ухото и разтрийте силно пръстите си. Дръпнете ръката си на 15 см от ухото си и повторете. Ако и тогава чувате звука, всичко е наред със слуха ви. Направете теста с двете уши.

Проверете здравословното си състояние с тези домашни тестове!

9. Сърдечно-съдови заболявания

Изкачете 10-12 стъпала с нормален ритъм, но не тихо, а пеейки силно или говорейки си бързо и енергично.

Вижте още: Галактически великденски яйца

Ако се появи болка в горната част на гърдите, затруднено дишане и сърцето ви бие силно, това означава, че сърдечно-съдовата система е в лошо състояние и белите дробове са уязвими.

Проверете здравословното си състояние с тези домашни тестове!

Освен това белите дробове са чувствителни не само към физическа активност, но и към настинки.

Проверете здравословното си състояние сами!

loading...