НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Ускорете поникването на семената!

Ускорете поникването на семената!

Поникване на семената за няколко часа - лесен начин
Поникване на семената за няколко часа - лесен начин

Поникване на семената – съвет за градинари!

Понякога отнема доста време семената да поникнат. Има много начини да се ускори появата на дългоочакваните кълнове, но някои от опциите не работят много добре, докато други изискват специални средства, които не винаги са под ръка. Представяме ви невероятно прост, но ефективен способ за бързо поникване на семената, за който ви е необходима само вода.

Отрежете “опашките” на семената (ако има такива). Бъдете много внимателни, за да не повредите самото семе – използвайте малки ножици за нокти!

След това, поставете семената в памучен тампон или увийте в тензух.

За процедурата ще ви трябват два съда. В единия налейте ледена вода (можете дори да добавите кубчета лед), а в другия едва охладена вряла вода (трябва да излиза пара от водата). Дръжте памучния тампон, в който са увити семената, с пинсета, за да не изгорите ръцете си.

Потопете памука в горещата вода и пребройте до три.

След това, извадете, изстискайте леко и веднага го потопете в съда с ледена вода. Отново пребройте до три, извадете и отцедете.

Вижте още: Поливане и торене на домати

Повторете цикъла с гореща и ледена вода три пъти. След това, леко изстискайте, поставете го в кутия на топло място.

Поникване на семената за няколко часа - лесен начин
Поникване на семената за няколко часа - лесен начин

След 15-18 часа ще видите, че семената са покълнали. Веднага след това, е необходимо да се засеят в почвата, така че младите корени да не пораснат в памука или плата и да не се повредят.

loading...