НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Правилни грижи за лалетата

Правилни грижи за лалетата

Грижа за лалетата през пролетта, за да цъфтят буйно
Грижа за лалетата през пролетта, за да цъфтят буйно

Грижа за лалетата през пролетта, за да цъфтят буйно!

Когато бях малка, много ми харесваше да посещавам баба ми на село през пролетта. Обожавах топлото слънце и нежният аромат на цъфнали лалета. Баба ми казваше, че отглеждането на лалета е проста работа. Основното нещо е да знаете само няколко правила. Ще споделя с вас кои са те.

За да могат лалетата да цъфтят буйно, трябва да се погрижите предварително за тях. При първите пролетни лъчи на слънцето, можете спокойно да подхраните цветята.

За 1 квадратен метър земя ще ви трябват около 15-30 г тор. Използвайте азот, фосфор и калий. Първият път, когато торът трябва да бъде внесен в почвата е, когато все още има сняг, а вторият път след появата на първите пъпки. Следващото подхранване е една седмица след началото на цъфтежа.

Внимавайте да не повредите листата и корените. Най-добре е да внесете тора заедно с поливането или в дъждовен ден.

На почвата трябва да се обърне специално внимание, тъй като от това зависи дали лалетата получават всички необходими хранителни вещества. Външният вид на растението показва какво точно му липсва.

Например, тънките, висящи надолу листа са сигурен признак за липса на азот в почвата. Това може да доведе до почервяване на стъблото и листата. Ако краищата на листата станат синьо-зелени, тогава в почвата липсват калий или фосфор.

Грижа за лалетата
Когато се грижите за лалета, е важно да следите състоянието им. Ако забележите заразено растение, основната ви задача е да спасите здравите цветя. За целта изкопайте засегнатото растение заедно с корена и част от земята. И обработете мястото, където е било лалето с разтвор на калиев перманганат. Трябва да се нагрее до 70-100 градуса. Бъдете изключително внимателни, за да не повредите здравите цветя в процеса.

Лалетата растат много бързо. По време на вегетационния сезон те успяват да придобият не само надземната част, но и допълнителни луковици под земята. За това растението се нуждае от хранителни вещества и достатъчно количество влага. Лалетата трябва да се поливат редовно, особено ако дълго време не е имало дъжд. В този случай ще са достатъчни 2 пъти седмично.

По време на поливането почвата задължително се разхлабва, така че на повърхността й да не се образува коричка. В същото време можете да премахнете всички плевели, които пречат на развитието на растението. Когато периодът на цъфтеж приключи, първо отстранете прецъфтелите върхове. Това е необходимо, за да могат лалетата да натрупват нужните им хранителни вещества.

Между другото, за поливане на лалета е най-добре да използвате утаена и топла вода. Най-добре е да направите малки канали между редовете и да излеете водата в тях. След процедурата поръсете каналите с пръст. Това предотвратява бързото изпаряване на водата от повърхността на земята.

Пресаждане на лалета
Прецъфтелите лалета трябва да бъдат изкопани и изсушени. Добре проветривото пространство на тавана със сянка е идеалното място. Тогава, те могат да бъдат засадени през август или септември. За да направите това, трябва да направите бразди с ширина 30 см и дълбочина 20 см. Поставете суперфосфатни гранули и ги поръсете със земя отгоре.

Грижа за лалетата през пролетта, за да цъфтят буйно

Най-добре е първо да сложите най-големите луковици с главата надолу. Поръсете ги със земя, а между тях поставете малките луковици и отново поръсете с пръст.

В този ред на едно място те могат да растат до 3-4 години. Но само при условие, че се грижите правилно за тях. Например, в никакъв случай не трябва да се внася хумус в почвата по време на засаждането.

Защита
За да защитите цветните лехи, ги покрийте с мулч по време на първата слана. Слама, суха трева, хумус или торф ще свършат работа. Дебелината на защитното покритие трябва да бъде не по-малка от 10-15 см.

Вижте още: Ползи от куркумата

Следете отблизо състоянието на растението. Ако започне да изсъхва или пожълтява, това е сигурен признак на заболяване. Например, кърлеж или други вредители могат да атакуват кореновата луковица. При гъбично заболяване към симптомите се добавя кафява и суха луковица. На повърхността на почвата се появява сив цвят със спори.

Грижа за лалетата през пролетта, за да цъфтят буйно

Ако луковицата започне да пожълтява и на повърхността се появят синкаво-зелени спори на гъбичките, лалетата са поразени от ботритис цинереа. Това може да доведе до пълното загниване на луковицата.

Лечението на лалетата зависи от заболяването, което е засегнало растението.

Ако полагате правилна грижа за лалетата, ще се радвате на буйните им цветове!

loading...