НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да се справите с голите охлюви?

Как да се справите с голите охлюви?

Борбата с голите охлюви е успешна с тези средства
Борбата с голите охлюви е успешна с тези средства

Борбата с голите охлюви е успешна с тези средства!

Много често, охлювите нападат любимите ви растения в градината и унищожават голяма част от реколтата. За да избегнете това, можете, разбира се, да използвате химия, но това е безопасно само в цветните лехи. В градината е препоръчително да използвате безопасни за растенията методи за справяне с охлювите, които са описани по-долу.

Охлювът се страхува от сол, горчица, коприва, утайка от кафе, черен пипер, яйчени черупки и суперфосфат (вар). Вместо суперфосфат, можете да използвате разтвор от 2 литра вода и 40 мл 10% амоняк (от аптеката). За да е успешна защитата от охлювите, използвайте няколко от горепосочените методи.

Използвайте черупки от яйца, коприва, пипер и горчица. Ако използвате черупки от яйца, не забравяйте, че дебелината на защитната лента трябва да бъде поне 20 см! Ако нанесете само прах около растенията, това няма да има ефект. Въпреки това, ако нямате достатъчно яйчени черупки, тогава можете безопасно да направите два различни реда, единият от които ще се състои от коприва, а вторият от черупки. Можете да направите повече редове, като добавите: горчица, пипер, утайка от кафе, суперфосфат и др. Това ще бъде още по-ефективно! Ако тази бариера е с ширина 30-50 см, гарантирано ще защитите растенията от охлюви.

Препоръчително е да поставите капани за охлюви в ъглите на леглата на всеки 30 см, като вкопаете купата в земята. Охлювите обичат алкохола, особено бирата, сайдера или ферментиралия ябълков сок. Можете просто да вземете гниещите ябълки, да ги нарежете, да добавите вода и да ги оставите на слънце. След няколко дни те ще ферментират и получената каша може да се използва като капан за охлюви.

Вижте още: Подмладете се с тази маска за лице!

Борбата с голите охлюви е успешна с тези средства

Ако охлювите са стигнали до мазето, тогава тук е много по-лесно да се справите с тях. Просто напръскайте мазето със смес от 10 литра вода, в която сте разтворили 200 г обикновена сол. Не се препоръчва използването на този метод в градината, тъй като високата концентрация на сол е вредна за растенията!

Борбата с голите охлюви е успешна с тези средства

Борбата с голите охлюви е успешна благодарение на тези средства!

loading...