НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Защо туята пожълтява?

Защо туята пожълтява?

Защо туята пожълтява и какво да направите, за да я спасите?
Защо туята пожълтява?

Защо туята пожълтява и какво да направите, за да я спасите?

В почти всеки двор има туи. И това не е чудно: тези декоративни дървета са прекрасна украса. Въпреки това, за да могат туите да радват с красотата си, трябва да се грижите правилно за тях, особено след зимата.

Короната им се поддава на оформяне.

След няколко студени месеца обаче можете да намерите, не зелена красота, а сухи клонки с кафяв цвят. Това е голямо разочарование за всеки. Разбира се, веднага възниква въпросът: защо туята пожълтява и възможно ли е по някакъв начин да й помогнем?

Причината, най-често, е слънчево изгаряне. Ще попитате как е възможно това през февруари и март? Оказва се, че е възможно. В началото на пролетта слънцето е доста активно. Освен това, остатъците от сняг отразяват слънчевите лъчи, увеличавайки негативното въздействие. Това е особено опасно за младите дървета на възраст под 5 години.

За да предотвратите пожълтяването на клоните, през есента трябва да се погрижите за безопасността на туята. Клоните трябва да бъдат вързани, а дървото трябва да бъде покрито с лек материал. Но възможно ли е да се направи нещо, ако проблемът вече е налице?

Ако все още има сняг, можете да покриете туята. За това можете да използвате лек спандбонд. Когато снегът се стопи, можете да преминете директно към спасение на дървото. Пригответе разтвор на биостимулатор, както е описано в инструкциите и напръскайте върху повредените области. Така ще помогнете на дървото да образува нови иглички.

Други причини за пожълтяване
Причината за пожълтяването могат да бъдат вредители или гъбички. За профилактика се препоръчва да се третират короните на дърветата с противогъбични средства. Ако не успеете, по-добре е да отрежете и унищожите повредените клони. Третирайте местата на среза с разтвор на меден сулфат.

Основните вредители на туята са листните въшки. Можете да прибегнете към употребата на инсектициди. Също така, през периода от април до август можете да подхранвате няколко пъти. Подходящи са лопен и птичи тор.

Вижте още: Естествен тор за краставиците и доматите

Защо туята пожълтява и какво да направите, за да я спасите?

Пропорциите са както следва: за една част от лопен – 4 части вода. Оставете да престои 4 дни. За едно дърво са необходими приблизително 2 литра от тази инфузия. Полейте далеч от корените, за да избегнете изгаряния. Колкото по-старо е дървото, толкова по-широк е радиусът.

Защо туята пожълтява и какво да направите, за да я спасите?

С подходящи грижи, туята ще бъде прекрасна декорация за двора.

loading...