НАЧАЛО ЗДРАВЕ Полезните свойства на копривата

Полезните свойства на копривата

Полезни свойства на копривата за здравето и в градината
Полезни свойства на копривата за здравето и в градината

Полезни свойства на копривата – всеки трябва да ги знае!

Това растение расте на всеки ъгъл и срещата с него не винаги е приятна. Трябва да знаете, че неговата лечебна сила е огромна.

Копривата помага за прочистване на организма, има аналгетични свойства, бори се с анемията и диабета, богата е на желязо и магнезий и укрепва имунната система.

Редовната консумация на чай от коприва е евтина и отлична терапия в борбата с анемията, поради голямото съдържание на желязо и магнезий.

Освен това, се казва, че копривата има и хемостатични и реминерализиращи свойства. Също така, има положителен ефект върху метаболитните процеси.

Лекарите препоръчват на пациентите с диабет да ядат коприва. Пресният сок от коприва има свойството да понижава кръвната захар. Чаят от коприва се препоръчва и за хора, страдащи от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане или алергии.

Листата от коприва, приготвени под формата на паста, нанесени директно върху възпаленото място, облекчат ревматичната болка.

Копривата съдържа аглутинин (вид антитела), лецитин, който е устойчив на топлинна обработка и инхибира растежа на патогени.

Как и къде да се събира коприва?
– на чисти места (разбира се)
– преди цъфтежа
– малките растения се берат с дължина няколко сантиметра, от по-големите се късат само четирите горни листа
– останалата част от голямата коприва е негодна за консумация

Коприва за красота
Копривата също се използва в козметиката, особено при изплакване на косата.

Отварата може да се приготви на основата на вода (меката вода се използва за разтваряне на възможно най-много активни съставки) и винен или ябълков оцет – този тип изплакване се използва в последната фаза на измиване на косата.

Вижте още: Пилешки гърди със сметана

Полезни свойства на копривата в градината
Може да се използва като силно минерален тор. Накисва се във вода и се оставя за няколко дни. Мирише много лошо, но много добре подхранва зеленчуците.

В кухнята
Може да се използва в супи, сосове, коктейли, сладкиши и др.

Сушената коприва може да се добавя към бъркани яйца, омлети, кифли.

loading...