Соден разтвор в градината: ето за какво е полезен!

Содата за хляб е отличен помощник в градината.

Баба ми използва този продукт всеки сезон. Содата е полезна почти за всичко! Ако, например, отглеждате грозде, не забравяйте да напръскате лозите със соден разтвор по време на периода на узряване.

Необходими съставки:
10 литра вода
75 грама сода

Тази процедура предпазва гроздето от сиво гниене и също така увеличава съдържанието на захар в плодовете. Същата смес се използва за пръскане на всички дървета, ако са били нападнати от червеи.

Срещу плесен
Може да се използва профилактично за пръскане на краставиците, цариградското грозде и касиса.

Необходими съставки:
1 супена лъжица сода
1 таблетка аспирин
1 чаена лъжичка течност за миене на съдове или течен сапун
1 супена лъжица олио

Смесете всички съставки и добавете 4,5 литра вода. Ако използвате соден разтвор (1 супена лъжица на 10 литра вода), можете да избегнете преждевременно пожълтяване на листата.

Други приложения
Содата помага и в борбата с брашнестата мана, която често атакува зелето. Разтворете една чаена лъжичка сода в литър топла вода и напръскайте растенията с този разтвор.

Профилактично можете да правите това на всеки три седмици.

Ако червеите нападнат зелето, поръсете листата му със сода. Ларвите ще бъдат премахнати незабавно.

Красиво мушкато
И мушкатото, и бегонията обичат алкална почва. Ето защо, соденият разтвор е полезен за тези растения. Това ще създаде идеални условия за отглеждането им.

Вижте още: Как да ускорите метаболизма си?

Срещу охлюви и мравки
Ако имате работа с досадни охлюви и мравки, които съсипват реколтата ви през пролетта и лятото, не забравяйте този чудесен съвет. Поръсете сода около зеленчуковите лехи! Това ще създаде естествена бариера, която вредителите няма да успеят да преминат. Или можете просто да поръсите сода върху охлювите. Содата ще ги унищожи веднага.