НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Проверете кравето масло!

Проверете кравето масло!

Истинско краве масло - ето как да сте сигурни, че е така
Истинско краве масло?!

Истинско краве масло?!

Не можете да сте сигурни, че сте купили 100% натурално масло само заради написаното върху опаковката. Разбира се, най-доброто масло е това, което сте направили със собствените си ръце от натурални съставки. Не всеки има такива възможности и се налага да си купуваме масло от магазина. Как можете да определите дали маслото е с високо качество, направено от естествени млечни суровини?

Има три прости, но работещи начина: замразяване, гореща вода и стайна температура. Лесно е да определите качеството на маслото с тези домашни тестове.

При първия метод замразете опаковката масло, след това го извадете от фризера и се опитайте да отрежете парче през първите две минути. Естественото масло ще се напука, ще се рони, докато маслото “с примеси” (например палмово масло) ще се реже лесно, сякаш ножът ви е горещ.

Вторият начин, по-нагледен и очевиден: изсипете гореща вода (вряла) в чаши и поставете парче масло от различни производители във всяка чаша. Наблюдавайте през следващите 2 часа. Отначало ще изглежда, че нищо особено не се случва, но колкото повече време минава, толкова по-очевидно ще е кое масло е естествено и кое не. Натуралното масло образува лека белезникава пяна, а водата в чашата остава бистра дори след 2 часа. Маслото “с примеси” образува люспи с неизвестен произход вместо пяна и цветът на водата се променя от прозрачен до мътен. Цветът на нискокачественото масло може да бъде ярък и жълт.

Вижте още: Ванилов крем

Последният тест – стайна температура. Оставете едно парче масло в чиния със стайна температура за 2 часа, след което опитайте да го намажете върху филия хляб. Какъв трябва да бъде резултатът? Натуралното масло наподобява сладолед, все още запазва формата си, не се разнася, лежи равномерно и не блести! Маслото с добавки ще прилича повече на мазнина, отколкото на бита сметана – сякаш намазвате масло, смесено с олио. Също така, ще блести като машинно масло, ясен знак за ненужни добавки. Проверете вашето масло по един от тези начини или ги изпробвайте наведнъж – и ще ви стане ясно дали имате истинско краве масло във вашия хладилник.

loading...