НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Защо котката ляга върху човек?

Защо котката ляга върху човек?

Котката ляга върху човек, защото се чувства по сигурна
Котката ляга върху човек, защото се чувства по сигурна

Котката ляга върху човек, защото винаги има причина.

Когато котката легне на коленете ви или до вас, по този начин показва своето разположение и привързаност. Когато домашната котка спи в леглото на стопанина, тя е по-спокойна, когато усеща близостта му, а в същото време котката е сигурна, че по този начин контролира човека. Според друга теория, котката спи върху човек или неговите вещи, за да абсорбира отрицателната енергия и да облекчи болката му. Това животно усеща къде са болните места и ляга върху тях.

Котка и човек
За котките е важно да участват в живота на стопанина и да бъдат част от събитията, които се случват. С помощта на обонянието си получават допълнителна информация. Когато котката се отърква в човек и неговите вещи, тя оставя аромата си и го приема като член на своето семейство. Особено ако котето е било отбито рано от майката, то възприема човека точно по такъв начин. Котката се тревожи за него и ако почувства проблем в тялото му, ляга на слабото място, споделяйки лечебната си енергия. По неразбираеми за човека причини котката обича да заспива не в котешката къща, а в човешкото легло или във фотьойл. Бременните жени, най-често, се чувстват неудобно, когато животното ляга на корема им. Те се притесняват, че домашният любимец ще навреди на плода. Всъщност, животното просто търси топло място.

Поведение на домашните любимци
Ако котето е свикнало да спи в леглото на собственика, това поведение се превръща в лош навик. Трудно е да го отучите, въпреки че отдавна е престанало да трепери и замръзва. Котката все още се чувства уязвима, докато спи. Миризмата на собственика я успокоява и й дава усещане за сигурност. Човек е в пъти по-голям от домашния си любимец и животното се чувства уверено и неуязвимо под негова защита. Седейки на фотьойл или диван, животното изпитва подобни емоции, но тъй като чаршафът и одеялото миришат най-много на човека, домашният любимец предпочита да спи в леглото.

Съществува и научно обяснение защо котката ляга върху човек. Търсейки най-топлото място, котката го намира там, където човек има температура. Болестта винаги започва с възпаление и висока температура в болната част на тялото и съседните тъкани. Ако собственикът го боли стомах, котката ляга на това място. Ако го болят коленете – домашният любимец се свива на топка върху краката на стопанина си. Някои собственици на котки установяват, че след като котката спи в леглото им през нощта, те се чувстват много по-добре. Те са уверени, че животното е излекувало или е приело тяхната болест.

За това има и логично обяснение:

Котката има плацебо или зоотерапевтичен ефект.

Хората изпитват обичаен недостиг на сън и след достатъчно сън веднага се чувстват добре.

Нездравословните органи привличат котката със своята топлина и затова тя обича да спи в най-топлата част на човешкото тяло.

Любими места на котката
За котките, които не обичат да бъдат галени и докосвани, спането в леглото на собственика има егоистично значение, с помощта на което животните се самоутвърждават. Най-много обичат да лежат на гърдите, на гърба, на главата на човек.

Котката ляга на гърдите на топка, когато пожелае, и може да се преструва, че спи, въпреки че лежи с отворени очи. Човек, виждайки какво удоволствие доставя подобна поза на домашния му любимец, не смее да го прогони и е готов да понесе тези малки временни неудобства.

Вижте още: Подхранете мушкатото, за да цъфти!

Изкачвайки се върху спящия стопанин, нарцистичното животно се опитва да покаже, че то е господаря тук. И изобщо не го интересува дали човек спи или не. Котката стои върху трофея си, доволна от себе си и позицията си в къщата. Същото може да се каже, ако котката спи или седи на възглавницата. Котките, които предпочитат да спят в краката, имат по-мек и спокоен характер. Ако котката седне на възглавницата, тя усеща повишената температура и се стопля, докато успокоява стопанина. Избирайки удобно място за спане, животното се опитва да се топли и да се чувства в същото време в безопасност. Такива места са гардероб, шкаф и легло. Диванът и леглото за котката са места, където тя се чувства като собственик на къщата или апартамента.

loading...