НАЧАЛО ЗДРАВЕ Подуване на пръстите

Подуване на пръстите

Подуване на пръстите - какви са възможните причини
Подуване на пръстите - какви са възможните причини

Подуване на пръстите – какви са възможните причини?

Подуването се появява, когато в тъканите или ставите започват да се натрупват течности. Една от причините може да е твърде много сол в диетата. Това обикновено не е причина за безпокойство. Но друг път подутите ви пръсти и ръце могат да сигнализират за сериозен здравословен проблем, който се нуждае от вашето внимание.

Физически упражнения и топлина
Вашето сърце, бели дробове и мускули се нуждаят от кислород по време на тренировка. По този начин в тези места тече повече кръв и по-малко в ръцете. Малките кръвоносни съдове реагират на тази промяна и се разширяват и пръстите се подуват. Нещо подобно се случва в горещо време. За да се охладят кръвоносните съдове на кожата набъбват, позволявайки на топлината да излиза от повърхността. Това е напълно нормално.

Травма, увреждане
Може да имате скъсана връзка или навехнат пръст. Възможно е да има и счупена кост. Ако нараняването не е твърде тежко, облекчаването на болката с лед и почивка ще бъде достатъчно. Посетете Вашия лекар, ако не можете да изправите пръста си, имате температура или изпитвате силна болка.

Артрит
Ревматоидният артрит засяга лигавицата на ставите и причинява подуване, болка и скованост. Симптомите често се появяват първо в ставите на ръцете. Ревматоидният артрит обикновено засяга и двете ръце.

Подагра
По-рано тази „болест на богатите“ засягаше главно хора, които си позволяват да консумират много месо, морски дарове и алкохол. Днес подаграта засяга различни хора. Причинява силна болка и подуване, обикновено в палеца на крака. Но всяка става, включително пръста, може да се възпали. Това се случва, когато излишъкът на пикочна киселина в кръвта образува кристали в ставата. Има лекарства, които могат да облекчат болката и да предотвратят нови пристъпи.

Вижте още: Почистете пералнята с оцет!

Заболяване на бъбреците
Бъбреците елиминират токсините и излишната течност от тялото. Един от първите признаци, че нещо не е наред, е подуване на пръстите, стъпалата и зоната около очите. По-вероятно е да получите бъбречно заболяване, ако имате диабет или високо кръвно налягане. Контролирайте тези проблеми, за да защитите бъбреците си или да предотвратите обостряне на заболяването.

Това са основните причини за подуване на пръстите.

loading...