НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да получите едри глави чесън?

Как да получите едри глави чесън?

Пролетно подхранване на чесъна за оформяне на големи глави
Пролетно подхранване на чесъна за оформяне на големи глави

Пролетно подхранване на чесъна за оформяне на големи глави

Подхранването на чесъна е съществена стъпка, която не може да бъде пренебрегната, ако искате да постигнете щедра реколта. Трябва да подхраните растението не само през есента, но и през пролетта. Така че, както можете да си представите, сега е идеалното време за това. Днес ще ви споделим няколко рецепти за прости торове.

Подхранване на чесъна
През есента чесънът трябва да се подхранва преди и след засаждането в почвата. Добавете калиева сол и суперфосфат в почвата 1-2 седмици преди засаждането. Фосфатните торове подобряват мразоустойчивостта на растението. След това, поръсете земята с хумус и дървесна пепел.

Пролетно подхранване на чесъна – извършва се след първите издънки на зимния чесън. Като правило, през топлия пролетен период, чесънът се подхранва 3 пъти. Това ще бъде достатъчно, за да може растението да даде добра реколта.

За първото подхранване са подходящи 3 варианта. За първия смесете 1 с. л. карбамид с 10 литра вода. За 1 квадратен метър земя ще ви трябват около 2 литра течност.

Подходяща е и инфузия на лопен. Смесете го с вода в пропорции 1:5. Освен това, торът трябва да се накисва в продължение на 2 седмици на топло място. Получената смес се разрежда с вода, като към 1 част се добавят 10 части вода. На 1 квадратен метър се използват около 8-10 литра тор.

На същия етап можете да подхраните чесъна с жива мая. Смесете 10 литра вода със 100 г от продукта и оставете на топло място за един ден. След това, прецедете сместа и полейте леглата. На 1 квадратен метър ще са необходими около 3 литра от продукта. По същия принцип се приготвя тор от окосена трева (1/4 кофа трева е необходима за 8 литра вода).

Вторият етап на подхранване
Второто подхранване се прави 2 седмици след първото. За това са подходящи различни варианти. Например, можете да смесите 2 ч. л. карбамид и калиев хлорид с 10 литра вода. За 1 квадратен метър земя ще ви трябват около 3 литра.

Инфузията на лопен, за която писахме по-горе, също работи добре. Въпреки това, по време на това подхранване най-добре е да добавите 1 супена лъжица нитрофосфат за 10 литра вода.

Третият етап на подхранване
В началото на лятото (около втората половина на юни) чесънът започва да образува глава. Това е идеалното време за третото подхранване. Необходимо е за увеличаване на скилидките чесън. За това са подходящи повече фосфорни торове.

Например, можете да смесите 200 г пепел и 1,5 с. л. суперфосфат с 10 литра вода. За 1 квадратен метър ще ви трябват до 5 литра от продукта. Друг вариант е 2 с. л. суперфосфат и 10 литра вода. Консумацията е приблизително същата, просто няма пепел в тора. Освен това, можете да смесите 30 г суперфосфат, 15 г калиев сулфат с 10 литра вода. За 1 квадратен метър са ви необходими 2 литра.

Естествени торове
Оборският тор се използва като източник на азот. Необходим е за подхранване на почвата.

Пролетно подхранване на чесъна за оформяне на големи глави

Вижте още: Картофи с бекон на фурна

Птичият тор също е полезен. Експертите, обаче, предупреждават, че трябва да внимавате с него. Твърде голямото количество може да изгори чесъна. Затова, най-добре е да се използва по време на есенното подхранване.

Пролетно подхранване на чесъна за оформяне на големи глави

Плодородието на почвата може да се увеличи с компост. Компостът от хранителни отпадъци е идеален. Може да се добави към земята преди копаене или да се внесе, когато се оформят редовете за засаждане.

loading...