Пролетно подхранване на чесъна за оформяне на големи глави

Подхранването на чесъна е съществена стъпка, която не може да бъде пренебрегната, ако искате да постигнете щедра реколта. Трябва да подхраните растението не само през есента, но и през пролетта. Така че, както можете да си представите, сега е идеалното време за това. Днес ще ви споделим няколко рецепти за прости торове.

Подхранване на чесъна
През есента чесънът трябва да се подхранва преди и след засаждането в почвата. Добавете калиева сол и суперфосфат в почвата 1-2 седмици преди засаждането. Фосфатните торове подобряват мразоустойчивостта на растението. След това, поръсете земята с хумус и дървесна пепел.

Пролетно подхранване на чесъна – извършва се след първите издънки на зимния чесън. Като правило, през топлия пролетен период, чесънът се подхранва 3 пъти. Това ще бъде достатъчно, за да може растението да даде добра реколта.

За първото подхранване са подходящи 3 варианта. За първия смесете 1 с. л. карбамид с 10 литра вода. За 1 квадратен метър земя ще ви трябват около 2 литра течност.

Подходяща е и инфузия на лопен. Смесете го с вода в пропорции 1:5. Освен това, торът трябва да се накисва в продължение на 2 седмици на топло място. Получената смес се разрежда с вода, като към 1 част се добавят 10 части вода. На 1 квадратен метър се използват около 8-10 литра тор.

На същия етап можете да подхраните чесъна с жива мая. Смесете 10 литра вода със 100 г от продукта и оставете на топло място за един ден. След това, прецедете сместа и полейте леглата. На 1 квадратен метър ще са необходими около 3 литра от продукта. По същия принцип се приготвя тор от окосена трева (1/4 кофа трева е необходима за 8 литра вода).

Вторият етап на подхранване
Второто подхранване се прави 2 седмици след първото. За това са подходящи различни варианти. Например, можете да смесите 2 ч. л. карбамид и калиев хлорид с 10 литра вода. За 1 квадратен метър земя ще ви трябват около 3 литра.

Инфузията на лопен, за която писахме по-горе, също работи добре. Въпреки това, по време на това подхранване най-добре е да добавите 1 супена лъжица нитрофосфат за 10 литра вода.

Третият етап на подхранване
В началото на лятото (около втората половина на юни) чесънът започва да образува глава. Това е идеалното време за третото подхранване. Необходимо е за увеличаване на скилидките чесън. За това са подходящи повече фосфорни торове.

Например, можете да смесите 200 г пепел и 1,5 с. л. суперфосфат с 10 литра вода. За 1 квадратен метър ще ви трябват до 5 литра от продукта. Друг вариант е 2 с. л. суперфосфат и 10 литра вода. Консумацията е приблизително същата, просто няма пепел в тора. Освен това, можете да смесите 30 г суперфосфат, 15 г калиев сулфат с 10 литра вода. За 1 квадратен метър са ви необходими 2 литра.

Естествени торове
Оборският тор се използва като източник на азот. Необходим е за подхранване на почвата.

Пролетно подхранване на чесъна за оформяне на големи глави

Вижте още: Картофи с бекон на фурна

Птичият тор също е полезен. Експертите, обаче, предупреждават, че трябва да внимавате с него. Твърде голямото количество може да изгори чесъна. Затова, най-добре е да се използва по време на есенното подхранване.

Пролетно подхранване на чесъна за оформяне на големи глави

Плодородието на почвата може да се увеличи с компост. Компостът от хранителни отпадъци е идеален. Може да се добави към земята преди копаене или да се внесе, когато се оформят редовете за засаждане.