НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Какво се случва при клинична смърт?

Какво се случва при клинична смърт?

0
Живот след смъртта - ето какви са шансовете на всеки
Живот след смъртта - ето какви са шансовете на всеки

Живот след смъртта – ето какви са шансовете на всеки!

Хиляди хора, които се връщат към живота, след като са преживели клинична смърт, си спомнят как са минали през тъмен тунел и много ярка светлина в края на тунела. Въз основа на подобни разкази може да се заключи, че след смъртта човешкият мозък продължава да функционира. Учените се интересуват от този факт и се опитват да определят времето, в рамките на което човек може да дойде в съзнание след сърдечен арест.

Шанс човек да се върне към живота
След спиране на сърцето има критичен период, когато всяка секунда е ценна. Когато сърдечният ритъм спре, процесът на кръвния поток спира. Кръвта не може да се движи в части от мозъка. В резултат на това тъканите не получават достатъчно кислород и започва тяхната бавна смърт. Дори когато, реанимацията приключи с възвръщане към живота, никой не може да гарантира, че мозъкът ще работи толкова пълноценно, колкото преди.

Когато мозъчната кора умре, съзнанието напуска умиращите завинаги. Човекът няма да се върне в нашия свят дори след успешните действия на лекарите.

Какво се случва за 20 секунди?
След спиране на сърцето човешкият мозък продължава да изпълнява функциите си в продължение на поне 20 секунди. Този факт предполага, че успешната реанимация, извършена през този период, ще позволи на човек да се върне към живот без сериозни последици за мозъчната дейност.

Какво може да се случи след 3 минути?
„Реанимацията, която продължава за период от време от 20 секунди до 3 минути, все още не позволява да се правят заключения относно мозъчната смърт“, казват британски учени. Във всички проведени експерименти беше отбелязано, че мозъкът може да демонстрира електрическа активност през този период. Това означава, че шансовете за запазване на съзнанието са големи. Мозъкът не може да спре незабавно активността си, защото само някои части от него умират, докато други все още функционират.

Въпреки това, пациент, чиято реанимация е продължила от 20 секунди до 3 минути, е малко вероятно да бъде напълно здрав.

Има ли възможност за „възкресение“?
В нашия случай, понятието „възкресение“ трябва да се разбира като връщане към живота след дълъг процес на реанимация без значителни последици за здравето. Факт е, че възможностите на човешкото тяло не са напълно проучени. Известно е, че след спиране на сърцето и клинична смърт мозъкът започва активно да произвежда серотонин, хормон, който имитира физическа и умствена дейност. Съдържанието му се увеличава 20 пъти. Хормонът напълно премахва болката и се опитва да нормализира мозъчната дейност. Следователно, всеки има шанс за живот след смъртта.

Вижте още: Домашен крем против бръчки

12 часа след спиране на сърцето
Учени от Ню Йорк успели да установят, че връщането към живота е възможно дори 12 часа след началото на клиничната смърт. За експериментите реаниматорите са избрали свински мозък, тъй като именно неговата структура е най-близка до човешкия мозък. Поради ефекта на специално проектирана кръвоносна система, мозъчните тъкани на прасета, умрели преди 12 часа, са снабдени с кислород и хранителни вещества. В резултат на това след известно време органът започва да проявява слаба активност и да излъчва електрически импулси, което показва, че нервните процеси се възобновяват.

Резултатът от тези изследвания дава надежда. Може би след известно време човечеството ще има такива технологии, които ще позволят на умрелите да се върнат към пълноценен живот дори след по-дълъг сърдечен арест.