НАЧАЛО ЗДРАВЕ Последици при дехидратация на тялото

Последици при дехидратация на тялото

Последици от дехидратацията - какво се случва с тялото?
Последици от дехидратацията - какво се случва с тялото?

Последиците от дехидратацията – какво се случва с тялото?

Дехидратацията може да навреди на вашето физическо и психическо здраве. Но знаете ли какво точно се случва, когато не пиете достатъчно вода? Не само умора и главоболие!

Дехидратирана кожа
Най-доброто решение за задържане на влага в кожата, докато използвате овлажнители и други естествени продукти, е да пиете много вода. Еластичността на кожата ви зависи от достатъчния воден баланс: трябва да пиете толкова или дори повече вода, отколкото губите. За да разберете дали кожата ви е преживяла твърде много дехидратация, опитайте този тест:

Щипнете внимателно кожата и вижте колко време ще отнеме, за да се върне в нормалното си състояние.

Ако кожата ви е суха, тя ще се върне в първоначалната си форма много бавно. В противен случай тя ще го направи веднага.

Можете да проверите температурата на кожата си, особено на лицето си. Обикновено, тялото се нуждае от много вода, за да поддържа идеалната температура. Така че, ако кожата ви е по-гореща от нормалното, може би трябва да увеличите приема на вода.

Запек
Запекът усложнява нормалното движение на червата. Една от основните причини е недостигът на вода. При дехидратация тялото трудно да отстраня твърдите отпадъци и това причинява коремна болка. Хемороидите са пряко свързани със запека.

Мускулни крампи
Мускулните крампи, обикновено, са свързани с физическата активност. Те, обаче, могат да възникнат и поради дехидратация.

Дисбалансът на електролитите и минералите, обикновено възниква, когато има недостиг на течности в организма. Тези компоненти са жизненоважни за правилното функциониране на мускулите.

Ето защо, е особено препоръчително да се избягва дехидратацията, докато тренирате. При интензивни упражнения губите вода и минерали чрез потенето.

Умора
Недостатъчното количество вода може да причини умора. Клетките ви произвеждат по-малко енергия.

При дехидратация, често се чувствате уморени и сънливи. За щастие, последиците от умората могат да бъдат решени чрез пиене на вода.

Също така, си струва да ядете плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода, за да увеличите количеството течност в тялото си.

В допълнение към витамините, плодовете като диня и цитрусови плодове съдържат естествени захари, които повишават нивата на енергия.

Освен това, се препоръчва да изпиете чаша вода веднага след като се събудите, за да хидратирате тялото си. Така че, вместо веднага да пиете кафе или да закусите, изпийте чаша вода, за да си повдигнете настроението и да започнете деня ентусиазирано.

Сухота в устата
Проблемите със сухотата в устата често са свързани с устната хигиена и храносмилането. Най-добрият съвет при сухота в устата е да пиете вода веднага.

Симптоми на сухота в устата: сух и груб език, гъста слюнка, проблеми с дъвченето, вкуса или поглъщането на храна, болка в устата или езика или усещане за парене, напукани устни или ъгли на устата, мигрена.

В повечето случаи мигрената е свързана с дехидратация. Когато не пиете достатъчно вода, това води до разширяване на кръвоносните съдове, причинявайки силно главоболие.

Високо кръвно налягане
За да функционират вашите органи в дехидратирана среда, тялото ви започва да произвежда хормона хистамин.

В резултат на това вените и артериите ви се свиват, което причинява високо кръвно налягане.

Проблеми с бъбреците
Когато бъбреците не могат да изпълняват жизненоважната си функция, възникват определени здравословни проблеми като камъни в бъбреците.

Качване на тегло
Понякога, гладът може да бъде объркан с жаждата. Затова някои хора ядат храна, когато тялото им отчаяно се нуждае само от течности.

Вижте още: Посейте репички в кори за яйца!

Болки в ставите
И накрая, ако някога сте изпитвали болки в ставите, много вероятно е причината да е дехидратация. Хрущялът, който помага за намаляване на триенето в ставите, съдържа 70% вода. Поради това е важно да пиете много течности.

Колко вода трябва да пиете?
Препоръчителното количество питейна вода зависи от възрастта, нивото на физическа активност, времето и здравето. Въпреки това, умерено активен възрастен индивид трябва да пие 8 чаши на ден.

Споделете тази полезна статия с вашите приятели. Нека и те да знаят последиците от дехидратацията. Важно е за здравето на всеки.

loading...