НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Как се приготвя тесто за козунаци?

Как се приготвя тесто за козунаци?

Грешки при месенето на тесто, които му пречат да нарасне
Грешки при месенето на тесто, които му пречат да нарасне

Грешки при месенето на тесто, които му пречат да нарасне

Едно от най-важните правила за тестото за козунаци е съставките винаги да са със стайна температура и да се месят много внимателно.

Ако тестото не нарасне, стане твърде лепкаво или странно на цвят и текстура, със сигурност сте направили нещо грешно.

Не сте пресели брашното
Преди месене пресейте брашното 2-3 пъти, след това го оставете на топло място до употреба.

Съставките са студени
Всички съставки трябва да са със стайна температура, никога да не са студени, преди употреба ги извадете от хладилника. Тестото също трябва да е топло, когато го сложите във фурната.

Твърде много мая
Ако в тестото има твърде много мая, козунакът ще се напука и ще има кисела миризма.

Не сте месили тестото достатъчно
Премесете тестото за идеална текстура поне три пъти, като правите 30-минутни почивки. Първото месене трябва да продължи 40-50 минути, а следващото 5-10 минути. Тестото трябва да се отлепи от ръцете ви, не трябва да е лепкаво. Докато месенето се повтаря, тестото също се загрява, което прави маята по-активна. Друга тайна на перфектното и гъвкаво тесто е, че след всяко месене тестото трябва да се потупва внимателно в купата или масата няколко пъти.

Стайната температура е твърде ниска
Добре омесеното тесто трябва да се поддържа топло. В противен случай то ще бъде твърдо и няма да нарасне. Втасването може да отнеме до 12 часа. За да може тестото да нарасне по-бързо, трябва да се постави във фурната на 40 градуса за 15 минути, след това да се изключи фурната и да се остави за още 15 минути. Друг вариант е да поставите купата с тесто върху купа с топла вода.

Тестото не е втасало достатъчно дълго
Замесеното тесто трябва да втасва при стайна температура (22-23 градуса по Целзий), докато обемът му се увеличи. Този процес може да отнеме 2-3 часа до 10-12 часа, в зависимост от това колко каква е стайната температура.

Слагате твърде много мазнина или захар в тестото
Използвайте точно толкова мазнина, колкото пише в рецептата! Същото важи и за захарта: не добавяйте повече от това, което е в рецептата, в противен случай тестото ще бъде тежко и няма да нарасне добре.

Твърде много плънка в тестото
Дори ако обичате пълнежа, никога не прекалявайте. Никога не забравяйте, че след като сте добавили пълнеж, трябва да го оставите в тавата за още 30 минути.

Вижте още: Двуцветни сладки

Печенето отнема твърде много или твърде малко време
Козунакът трябва да се пече при ниска или средна температура, никога при висока. Настройте фурната през първите 10 минути на 160 градуса, а следващите 50 минути на 180 градуса. Като цяло козунакът не трябва да стои във фурната повече от 60 минути, в противен случай тестото ще изсъхне.

Отваряте вратата на фурната, докато печете
Никога не отваряйте вратата на фурната по време на печене, тъй като това ще намали вътрешната температура, което ще повлияе на текстурата на тестото.

Това са грешки при месенето на тесто, които не бива да допускате, ако искате перфектен козунак.

loading...