НАЧАЛО ЗДРАВЕ Работи ли правилно щитовидната жлеза?

Работи ли правилно щитовидната жлеза?

Проблеми с щитовидната жлеза и рецепта за възстановяването й
Проблеми с щитовидната жлеза

Проблеми с щитовидната жлеза и рецепта за възстановяване

При хипотиреоидизма производството на тиреоиден хормон намалява и метаболизмът на тялото се забавя, могат да се появят следните симптоми:
– умора
– сънливост
– забравяне
– трудности при ученето
– суха, тънка коса и нокти
– суха, сърбяща кожа
– подуто лице
– запек
– наддаване на тегло и задържане на течности
– обилен и/или нередовен менструален цикъл
– повишена честота на спонтанни аборти
– повишена чувствителност към много лекарства

Причини:

Автоимунен тиреоидит (Хашимото)
Имунната система на тялото може да предизвика реакция в щитовидната жлеза, което води до хипотиреоидизъм и по-често до гуша (увеличаване на щитовидната жлеза). Други автоимунни заболявания могат да бъдат свързани с това разстройство и други членове на семейството също могат да бъдат засегнати.

Лечение с радиоактивен йод
Хипотиреоидизмът често се развива като желана терапевтична цел след използване на лечение с радиоактивен йод при хипертиреоидизъм.

Операция на щитовидната жлеза
Хипотиреоидизмът може да бъде свързан с хирургични интервенции на щитовидната жлеза, особено ако по-голямата част от щитовидната жлеза е отстранена.

Лечебни препарати
Литий, високи дози йод и амиодарон могат да причинят хипотиреоидизъм.

Подостър тиреоидит
Това състояние може да последва вирусна инфекция и се характеризира с болезнено увеличаване на щитовидната жлеза и възпаление, което води до освобождаване на голямо количество хормони на щитовидната жлеза в кръвта. За щастие това състояние обикновено изчезва спонтанно. Щитовидната жлеза обикновено се излекува в рамките на няколко месеца.

Следродилен тиреоидит
При 5-10 процента от жените хипертиреоидизмът с лека и умерена форма се развива в рамките на няколко месеца след раждането. Хипертиреоидизмът в това състояние обикновено трае приблизително 1-2 месеца. Често е последван от няколко месеца хипотиреоидизъм, но в крайна сметка повечето жени възстановяват нормалната функция на щитовидната жлеза. В някои случаи обаче щитовидната жлеза не се възстановява, поради което хипотиреоидизмът става постоянен и изисква доживотно лечение на щитовидната жлеза.

Тиреоза
Преходният (временен) хипертиреоидизъм може да бъде причинен от тих тиреоидит, състояние, което очевидно съвпада със следродилния тиреоидит, но не е свързано с бременност.

Вродено заболяване
Ако това състояние не се лекува бързо, може да се развие забавяне във физическото или психическото развитие.

Хипотиреоидизъм на хипофизната жлеза
Всяко разрушително заболяване на хипофизната жлеза може да увреди клетките, които секретират хормона на щитовидната жлеза (TSH), което стимулира щитовидната жлеза да произвежда нормални количества от хормона. Това е много рядка причина за хипотиреоидизъм.

Рецепта при проблеми с щитовидната жлеза и за възстановяване баланса й

Вижте още: Тинктура от глухарче

Необходими съставки:
4 чаши органични орехи
2 супени лъжици суров органичен мед

Подготовка:
Натрошете орехите на ситно и ги смесете с меда.

Употреба
Яжте по две супени лъжици от тази смес рано сутрин и 60 минути преди обяд и вечеря.

loading...