НАЧАЛО ЗДРАВЕ Защо постоянно се чувстваме уморени?

Защо постоянно се чувстваме уморени?

Постоянна умора - какви са основните причини?
Постоянна умора - какви са основните причини?

Постоянна умора – какви са основните причини?

Налице е една истинска епидемия от хронична умора. Има седем основни причини за намаляване на жизнената енергия на човека.

Хранителни дефицити
В съвременната диета захарта представлява 18% от калориите, докато бялото брашно и различните наситени мазнини представляват още 18%. Почти половината от дневното меню не съдържа витамини, минерали и други основни хранителни вещества: нищо освен калории.

По този начин, за първи път в историята си, човечеството изпитва калорично недохранване, когато хората са недохранени, но в същото време страдат от наднормено тегло, защото тялото ни се нуждае от десетки хранителни вещества, за да произвежда енергия, без която мазнините и другите хранителни компоненти не могат да бъдат превърнати в енергия. В резултат на това хората страдат както от наднормено тегло, така и от постоянна умора.

Недостиг на сън
Преди 130 години, преди Томас Едисон да изобрети електрическата крушка, средната продължителност на човешкия сън е била 9 часа. Днес, с телевизори, компютри и други технологични предимства и стрес от съвременния живот, средното време за сън е 6 часа и 45 минути. Това означава, че съвременното човешко тяло спи с 30% по-малко, отколкото преди.

Прекомерно натоварване на имунната система
В света около нас има повече от 85 000 нови химикали, които са се появили сравнително наскоро и които хората не са срещали през по-голямата част от историята си. Всички тези вещества са непознати за нашата имунна система, която междувременно трябва да определи какво да прави с всяко от тях. Само това може да претовари имунната система.

Добавете към това комплекс от съвременни проблеми, свързани с лошото усвояване на протеини: хранителните ензими се разрушават по време на готвене и заедно със „синдрома на чревната хипертрофия“, провокирана от гъбичките кандида или други инфекциозни агенти, хранителните протеини навлизат в кръвта още не напълно усвоени. Тялото започва да ги възприема като „натрапници“, като по този начин стимулира хранителни алергични реакции и изтощава имунната система, което също значително увеличава броя на автоимунните заболявания.

Чревна микрофлора
В дебелото черво на човека има повече бактерии, отколкото в останалата част от тялото, но твърде многото токсични бактерии се превръщат в сериозен проблем, който може да намали енергийния потенциал на човек. Ето защо днес пробиотиците са толкова популярни: те връщат “полезните” бактерии в тялото.

Хормонален дисбаланс
Щитовидната жлеза и надбъбречните жлези в тялото играят важна роля в производството на енергия и осигуряването на нейната устойчивост на стрес. Най-честите причини за проблеми с щитовидната (автоимунен тиреоидит) и надбъбречните жлези (хронична надбъбречна недостатъчност) са автоимунните заболявания, при които тялото приема жлезите си като чужди „нашественици“ и започва да ги атакува. Високите нива на стрес влияят негативно на надбъбречните жлези, които участват в механизма за контрол на стреса. Повишеният стрес също инхибира основния център на хормоналния контрол – хипоталамуса (това е основният „автоматичен превключвател“).

Недостатъчна физическа активност и слънчева светлина
Понякога изглежда, че в живота на много съвременни хора единствените физически упражнения са натискането на бутоните на педала на автомобила или дистанционното управление на телевизора. Това влошава физическото състояние. Недостатъчната слънчева светлина допринася за това, тъй като хората са по-малко склонни да спортуват на открито. Витамин D играе важна роля в регулирането на имунната функция, неговият дефицит е поредният стрес върху организма, проявяващ се с намаляване на жизнената енергия, провокиране на автоимунни заболявания и повишен риск от рак и инфекциозни заболявания.

Повишени дневни нива на стрес
Съвременният ритъм на живот е много ускорен. Някога хората предавали писмата си на пощенската служба, която използвала само коне, така че отнемало няколко седмици, за да получат отговор. Днес с имейла размяната на писма отнема само няколко минути. Ако преди телевизията и всички останали медии разчитаха на романтика и хумор, сега изглежда тяхна цел е да изплашат хората до смърт: медиите измислят „нова криза“, вместо да съобщават за нови събития.

Вижте още: Студено предястие – руло с хляб

Но има и добри новини! Тъй като всяко поколение се сблъсква с нови здравни предизвикателства, хората намират начини да се справят в борбата с тях. И нашето поколение не прави изключение. Съвременната медицина може да се похвали с много удивителни изобретения.

Повечето хора, страдащи от постоянна умора, могат да увеличат своята жизнена енергия с най-простите налични природни средства.

loading...