НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да получите обилен цъфтеж на лилиите?

Как да получите обилен цъфтеж на лилиите?

Правилни грижи за лилиите - засаждане, торене и поливане
Правилни грижи за лилиите - засаждане, торене и поливане

Правилни грижи за лилиите – засаждане, торене и поливане!

За да растат добре и да цъфтят красиво, лилиите трябва да се засадят правилно и да се полагат правилни грижи.

Те изглеждат чудесно, засадени самостоятелно или на групи. Тези кралски цветя обичат пространство и светлината от непряка слънчева светлина.

Засаждане
Луковиците на тези многогодишни растения могат да бъдат засадени както през пролетта, така и през есента. Но оптималният период за тази процедура се счита между втората декада на август и средата на септември. По този начин луковиците успяват да се възстановят и засаждането или пресаждането не им вреди. Освен това, ще имат достатъчно време да се адаптират към новото място, докато паднат сланите.

Парцелът, върху който планирате да засадите лилии, трябва да бъде добре наторен. Органичните торове трябва да се внасят в почвата една година преди засаждането на лилиите. Почвата трябва да е рохкава, с неутрално рН и да не позволява водата да се застоява (затова добавете пясък под луковиците на лилиите). Луковиците, избрани за засаждане, трябва да са здрави, без петна и следи от гниене. Дълбочината, на която трябва да бъде засадена луковицата, зависи от нейния размер и е равна на “3 х нейната височина”.

Луковиците на лилиите трябва да бъдат засадени на “легло” от пясък.

Подхранване
Лилиите се нуждаят от тор през целия сезон. Ето защо е най-добре да добавяте минерални торове веднага след края на пролетните студове. Амониевият нитрат влияе благоприятно върху развитието на растенията. Една супена лъжица тор на 1 квадратен метър е достатъчна при първото торене.

Следващото торене се извършва през май, след като издънките поникнат. Разтворете 40-50 г тор, богат на азот, фосфор и калий в 10 литра вода. Този хранителен разтвор се излива в корена на лилиите след поливане на почвата. Бидейки течен, той достига до корените по-бързо и се усвоява по-добре. Подобно торене трябва да се извърши след появата на пъпките.

Лилиите реагират на подхранването с обилен цъфтеж.

През юли, точно преди цъфтежа, е необходимо да добавите двоен суперфосфат и тор с калий и магнезий: разтворете 10 г и съответно 15 г от всеки тор в 10 литра вода.

По време на вегетационния период към почвата около лилиите се добавя дървесна пепел: 100 г пепел на 1 квадратен метър. Това подхранване допринася за укрепването на растенията и по-обилния им и интензивен цъфтеж.

Последното основно торене се прилага след цъфтежа (за възстановяване и узряване на луковиците). Използват се калиев суперфосфат и сулфат. След цъфтежа лилиите не трябва да се режат, защото надземните им части допринасят за натрупването на хранителни вещества в луковиците и растежа им. Преди появата на сланите, мястото е покрито с хумус от листа. Компостът предпазва лилиите от замръзване, а през пролетта действа като мулч.

Вижте още: Тревожни сигнали, които тялото ни изпраща

За да не се разболеят и да цъфтят великолепно, с големи цветове, лилиите трябва да се пресаждат веднъж на 3-5 години. Профилактиката на болестите се постига чрез пръскане на лилиите с 1% разтвор на меден сулфат и гасена вар през вегетационния период. Почвата около лилиите се поддържа рохкава, умерено влажна и почистена от плевели.

Както можете да видите, отличен цъфтеж на лилиите може да се получи сравнително лесно. Най-важното е да ги засадите и наторите навреме.

loading...