НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как правилно да се грижите за чесъна?

Как правилно да се грижите за чесъна?

Грижи за чесъна през целия сезон, за да получите едри глави
Грижи за чесъна през целия сезон

Грижи за чесъна през целия сезон

Ако следвате тези съвети, ще отгледате чесън с максимален размер за вашия сорт. Всъщност, не е нужно много, за да се получат глави като ябълка.

Правилният период за засаждане на есенния чесън
Оптималното време за засаждане на есенния чесън е 10-15 дни преди студовете. Така чесънът успява да пусне корени на новото място, но не покълва. През пролетта ще получите енергични млади растения.

Ако засадите чесъна по-рано, например 1 месец преди студовете, тогава чесънът ще може да покълне и след като пристигнат студовете, зеленчуковата маса ще замръзне. През пролетта чесънът ще порасне с жълтеникави връхчета.

Чесънът, засаден твърде късно, не се вкоренява и просто изгнива в земята.

Подхранване
Трябва да направите поне 3 подхранвания през сезона. Торът трябва да бъде балансиран и най-добре би било да се използват органични вещества, така че почвата да остане плодородна, а реколтата – органична.

Първото торене на чесъна се извършва в началото на пролетта. Торът трябва да съдържа предимно азот, но също така фосфор, калий и други макро и микроелементи.

Препоръчваме да използвате инфузия от птичи тор или пресен тор. Чесънът започва да расте, кореновата система, листата започват да растат добре и да стават по-зелени на цвят.

След 2 седмици следва и второто подхранване с балансиран органичен тор, който съдържа много фосфор и калий. Тези 2 тора ви позволяват да получите силен растеж на чесъна. Най-простият и достъпен фосфорно-калиев тор е инфузията от пепел.

3-то и 4-то подхранване също се извършва с инфузия от пепел. Интервалът между подхранванията трябва да бъде най-малко 2 седмици. Преди това полейте чесъна добре.

Поливане на чесъна
Чесънът предпочита влажна почва, но не често поливане, което води до гниене на посевите.

Мулч
Можете да използвате слама, сено или трева. Под мулчиращия слой влагата се задържа след добро поливане за около 1 седмица, дори при много горещо време. Така чесънът получава достатъчно влага и не гние.

Стрели със семена
Много е важно да не пропуснете момента, когато чесънът хвърля стрелите си със семена. Ако не ги отрежете в точното време, тогава растежът на главите се забавя и растението фокусира цялата си сила върху образуването на семена. Отрежете стрелите веднага щом започнат да се образуват, като използвате зеленчукова ножица или обикновена.

Грижи за чесъна през целия сезон, за да получите едри глави

Вижте още: Въздушен сладкиш с кисело мляко

Прибиране на реколтата
И прибирането на чесъна се извършва в точното време. Ако го извадите твърде рано, той няма да се развие достатъчно, а ако е твърде късно, ще започне да гние в земята. Няколко стрели със семена, които сте запазили, ви идват на помощ: веднага щом се изправят и семената започнат да се отварят, това е моментът, в който чесънът е готов за събиране, защото главите няма да растат повече.

Грижи за чесъна през целия сезон, за да получите едри глави

При правилни грижи за чесъна ще получите богата и здрава реколта!

loading...