НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Ореховите черупки са полезни за растенията

Ореховите черупки са полезни за растенията

Орехови черупки в градината и за грижа за стайните растения
Орехови черупки в градината и за грижа за стайните растения

Орехови черупки в градината и за стайните растения

Орехови черупки в градината
Когато чупите орехи, запазете черупките. Не трябва да ги изхвърляте. Те са много полезни и всеки опитен градинар ще оцени тяхната употреба в градината. Натрошените черупки от орехи могат да се използват за мулчиране на почвата около дърветата или по-големи цъфтящи храсти в градината.

Освен това, ореховите черупки могат да се изгорят, а пепелта от тях става чудесен подхранващ тор.

Орехови черупки за стайните растения
Ако нямате градина, пак запазете ореховите черупки. Получава се чудесен дренаж в саксията. Поставете ги в саксията и след това ги покрийте със земя.

Обикновено, слагам цели половинки с дупката надолу в почвата. Тази “броня” ви позволява да намалите поливането на растението. Топлината и влагата остават под черупката.

Покритието с орехови черупки предпазва почвата от бял налеп. Почвата става по-здрава и по-благоприятна за растенията. И това се дължи на съдържанието на йод в ореховата черупка.

Вижте още: Смес с чесън при високо кръвно налягане

Така направената броня от черупки предпазва почвата не само от бял налеп, но и от гъбички и мушици. За паразитите е по-трудно да я пробият, а също така се възпират от миризмата на йод. И накрая: саксията, украсена с черупки, изглежда очарователно. Съгласни ли сте?

Подходящи са черупките и на всякакви други видове ядки.

loading...