НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Красотата на хортензията

Красотата на хортензията

Променете цвета на хортензията с този лесен трик!
Променете цвета на хортензията с този лесен трик!

Променете цвета на хортензията с този лесен трик!

Хортензиите са едни от най-красивите градински цветя. Популярни са и затова, че имат невероятната способност да променят цветовете си. Успяват да приемат най-различни отенъци на червено, синьо, розово или бяло. Днес ви предлагаме съвет как правилно да промените цвета на хортензиите в този цвят, който ви харесва.

Ограничения за промяна на цвета
За да промените цвета на хортензията, първо трябва да се запознаете с някои естествени ограничения:

Цветът на белите хортензии не може да бъде променен на розов или син. Понякога бялото може да стане розово или червено с възрастта, но това рядко се случва.

Почти е невъзможно да се промени интензивността на цветовете на хортензията. Не можете да промените яркостта или оттенъка на розовото и синьото.

Ако искате да имате наситено червени хортензии, можете да ги отглеждате в стая, в саксия.

Как да промените цвета на хортензиите?
Важно е да знаете, че хортензиите могат сами да променят цвета си, в зависимост от условията и рН на почвата, в която са засадени. Ако искате да контролирате цветовете, най-добре е да ги отглеждате в саксия. При тези условия ще ви бъде много по-лесно да наблюдавате състоянието на почвата. Това също ще опрости процеса на смяна на цвета.

Когато се засаждат или пресаждат, самите хортензии често сменят цвета си, когато се адаптират към новата среда. Може да отнеме известно време, за да разберете какъв цвят ще имат цветята, тъй като ще им отнеме време, за да се адаптират напълно към новата почва.

Как да направите хортензиите сини?
Хортензиите стават сини в зависимост от рН на почвата, в която растат. РН под 6,0 обикновено дава сини или лавандулови цветове. Когато рН е по-високо от 7,0 (алкално), то дава розов и червен оттенък. Ако имате розова хортензия и искате тя да стане синя, трябва да намалите pH на почвата. Това може да стане чрез добавяне на сяра или алуминиев сулфат към почвата. Добавете около 1 супена лъжица сулфат към 1 литър вода и поливайте растението на всеки 2-4 седмици.

Как да направите хортензиите розови?
Както бе споменато по-горе, цветът се определя от нивото на рН на почвата. Киселинността може да се увеличи и чрез добавяне на органични торове:

Използвайте 4 кг тор или 1 кг кисел торф на кубичен метър.

Можете да добавите 1 чаена лъжичка карбамид, амониев нитрат на кубичен метър.

Променете цвета на хортензията с този лесен трик!

Всички хранителни киселини също могат да помогнат:
Разтворете 5 г киселина в кофа с вода и полейте растението с нея.

Можете да използвате оцетна киселина и ябълкова киселина.

Използвайте 100 мл на кофа вода.

Променете цвета на хортензията с този лесен трик!

Може да се наложи да повторите процедурата няколко пъти, за да получите желаното ниво на рН и може да отнеме няколко месеца, докато цветята се променят до желания цвят. Растенията трябва да се адаптират към новите почвени условия, така че не очаквайте резултат веднага.

Как да направите хортензиите лилави?
Както разбрахме по-рано, в много кисели почви (когато рН е под 6) цветята стават сини. В алкална почва (когато рН надвишава 7) цветята стават розови или дори червени. В слабо кисели или неутрални почви (при pH от 6 до 7) цветът на едно и също растение може да бъде лилав или син и розов.

Вижте още: Сочно руло от кайма

Ще трябва постоянно да експериментирате и да измервате pH на почвата, за да я поддържате неутрална, а понякога може да отнеме много време, за да намерите идеалния баланс. Тогава просто дайте на вашите цветя време да се приспособят към промените и ще видите, че цветът им се променя.

Променете цвета на хортензията с този лесен трик!

Променете цвета на хортензията с тази техника!

loading...