НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да постигнете обилни цветове на спатифилума?

Как да постигнете обилни цветове на спатифилума?

Грижи за спатифилума, за да ви радва с обилни цветове
Грижи за спатифилума, за да ви радва с обилни цветове

Грижи за спатифилума, за да ви радва с обилни цветове

Цъфналият спатифилум е една от най-добрите украси за дома! Днес ще ви споделим как това луксозно цвете може напълно да разкрие своя потенциал.

Спатифилумът не е растение, което можете да поливате веднъж седмично и да забравите за него. Това цвете се нуждае от добри грижи и подходяща саксия. Темпът му на растеж и развитие пряко зависи от мястото, където живее.

За да може цъфтящият спатифилум да радва окото възможно най-дълго, важно е да го засадите в компактна саксия. Не трябва да е много голяма. Тъй като корените на растението растат с течение на времето, ще трябва да го пресадите. Но как да разберем какъв размер на саксията е необходим?

Възрастен спатифилум (на около 3 години) е подходящ за саксия с диаметър 20-25 см. Младото цвете може да бъде засадено в саксия, която е 2 пъти по-малка. По правило новата саксия трябва да е с 2-3 см по-широка от предишната и с 3-4 см по-голям от диаметъра на корените.

Кореновата система на спатифилума се развива на ширина, а не на дълбочина. Следователно цветето не се нуждае от много дълбока саксия. Напротив, трябва да я изберете въз основа на ширината, т.е. диаметъра. Широка и плоска саксия е идеалният вариант. В нея растението ще расте най-добре.

Саксията за спатифилум трябва да има дренажни отвори. Саксията може да бъде поставена в кашпа, вътре а в нея да поставите керамзит.

Излишната вода, която излиза през дренажния отвор, ще остане в кашпата. По този начин въздухът около растението ще бъде допълнително овлажнен. Освен това, кашпата визуално ще направи растението още по-красиво.

Не засаждайте спатифилума в саксия с тъмен цвят. Факт е, че кореновата система на растението не обича прегряване. Ако поставите на слънце черна или кафява саксия, тя ще се загрее много по-бързо от светлата.

Тъй като на някои места корените на цветето са в контакт със стените на саксията, това води до изгаряния.

Грижи за спатифилума, за да ви радва с обилни цветове

Не засаждайте спатифилума в прозрачна саксия. Първо, просто е безполезно. Кореновата система ще бъде видима, но не напълно. На второ място, в прозрачна саксия цветето няма да изглежда много естетически. Тази опция е възможна, ако я поставите в кашпа.

Идеалният вариант е растението да се засади в керамични или глинени саксии. Това са естествени материали, през които излишната влага се изпарява. А самите корени са наситени с кислород.

Освен това, тези саксии изглеждат много по-добре от пластмасовите.

Спатифилумът се нуждае от много слънчева светлина и висока влажност. През пролетта и лятото, като правило, поливането се извършва на всеки 3 дни, а през есента и зимата – веднъж седмично.

Грижи за спатифилума, за да ви радва с обилни цветове

Вижте още: Отървете се от плевелите лесно!

Спатифилумът обича топлината. През пролетта и лятото температурата не трябва да пада под 18 градуса. А през зимата – под 10 градуса. Най-добре е да подхраните цветето с комплексен минерален тор или органичен разтвор на лопен. Растението може да бъде атакувано от паякови акари, брашнести червеи и листни въшки. Най-добре е да се предотврати това чрез извършване на превантивни процедури навреме.

С правилните грижи за спатифилума ще се радвате на невероятните му цветове дълго.

loading...